Copenhagen, Denmark 11.4.2009

Tänään täälläkin oli kaupat auki ja kaupungilla näkyi ihmisiä noin 7 kertaa se määrä, mitä edellisinä päivinä yhteensä. Aamulla lähdimme käppäilemään kohti Juul’s Vin og Spiritus kauppa tuossa muutaman korttelin päässä. Juhani oli ottanut selvää, että siellä on tarjolla kohtuullisen harvinainen ja kohtuullisen vanha viski – kohtuulliseen hintaan. Saimme maistella tuotetta ennen ostoa ja se sinetöi ostopäätöksen. Mukaan tarttui toinenkin pullo lemppari tuottajaltamme Tomatinilta.

Ja kun oltiin aiheeseen päästy, niin lähdimme tutustumaan Carlsbergin tehtaisiin. Carlsberg ja Tuborg ovat yhdistyneet vuonna 1970 ja siten ei ollutkaan ihme, että portista sisään astuessamme ensin näimme vanhan Tuborg kuljetusauton. Tutustuimme 14 538 pullon olutpullo kokoelmaan, tosin lasin takaa. Siellä oli härmäläisiäkin oluita näytillä. Matka jatkui läpi tuotantoprosessin esittelyn. Tehtaalle vierailijoita ei enää päästetä, joten kaikki esittely oli filmillä. Ihan oli hyvät elokuvat. Matka jatkui talleille, missä oli ihan oikeita hopotikopoteja. En tiedä kuka on apinoinut ja ketä, mutta ne hepat kuskaa olutta tiettyihin paikkoihin just niinkuin Suomessakin tehdään.

Ja sitten päästiinkin maistelemaan. Pääsylippuun kuului 2 olutta, mutta onneksi ne olivat sellaisia 2,5 dl laseja, muuten olis Juhani ollut huppelissa. Minäkin join yhden pääsiäisoluen ja maistelin toista eli tämän vuoden olutannos on nyt sitten nautittu. Panimon kaupasta ostettiin muutama tarvetyökalu ja juliste.

Takaisin keskustan kieppeille pääsimme bussilla (olimme tulleet junalla). Aloitimme kävelyn kauimmaisesta päästä Strögetiä, jätimme rauhaan kaikki vaatekaupat ja tutustuimme tanskalaiseen muotoiluun. Iittala ja Marimekko on täällä hyvin edustettuna samoin Muumitavarat. Myös ruotsalaista designia arvostetaan.

Ruokailun jälkeen talsimme hotelliin ja vähän aikaa sitten totesin, että kyllä: se vihreä salaatissa oli lehtiselleriä, joka ei viihtynyt vatsassani kauhean pitkää. Aika harvoin enää onneksi sattuu näitä vahinkoja ruuan kanssa.

Tanskassahan ei käytetä euroja (1 kr = 0,138 e) ja nämä hinnat tuntuvat ihan oudoilta. Otat limpparipullon ja pussin sipsei ja annat kassalle satasen. Mitä saat takaisin? Muutaman kolikon. Täällä kolikot ovat arvoltaan 1, 2, 5, 10 ja 20 kruunua. Kai siellä vielä on jotain pienempiäkin kolikkoja, mutta ei olla törmätty. Ja kolikoiden kokohan ei ole missään suhteessa niiden nimellisarvoon eli suurin kolikko on vissiin 5 kr ja alle 10 kr kolikoissa on reikä keskellä. Miksiköhän?

Taksiasiaa: tänään bongasimme 2 ei-Mersu taksia. Toinen oli Nissan ja toinen oli Audi. Eli ne vissiin oli jotain luopioita tai erilaisia muuten vaan 🙂 Tanskassa ei yleisesti käytetä EU-kilpiä. Näin tänään yhden EU-kilven ja se on ollut ainoa koko aikana.

Machu Pichu (eli ne perulaismuusikot, joka soittaa pan huilua Kolmen sepän patsaalla) yhtiön Tanskan osastolla on innokkaat soittajat Strögetin kupeessa. Ovat olleet joka päivä töissä. Kuten myös kaikki muut katusoittajat, joista osa on ihan hirveitä ja osa on todella hyviä. Pari viulun soittajaa Strögetillä osasivat asiansa oikein loistavasti.

Huomenna hypätään taas junaan ja mennään kohti Hillerödiä. Siellä on barokkityylinen linna ja puutarha.

Tiedoksi tanskalaista ö kirjainta ja etenkin sen puuttumista ihmetteleville: en ole löytänyt koneesta nappia, millä saisin ne poikki oot eli suomalaisittain halkaisijan merkit näkyviin. Pahoittelumme!

Aurinkoiset terveiset Kööpenhaminasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s