Riga 31.7.2009

Tervehdys taas!

Tänä aamuna lennettiin tänne Riikaan ihmettelemään maailman menoa täälläpäin maailmaa. Tämä reissu oli vähän sellainen äkkilähdön tyyppinen; toukokuussa bongattiin, että 2 ihmistä lentää Riikaan ja pääsee 4 tähden hotelliin kahdeksi yöksi 250 eurolla. Olihan se pakko toteuttaa tämän kesäloman puitteissa.

Lentomatka tänne kesti 50 minuuttia Air Balticilla. Koneessa lentoemot varoittivat, että terminaalin ulkopuolella oleviin Mersu takseihin ei saa mennä, ovat kuulemma vaarallisia. Kehoittivat samalla käyttämään Air Balticin lentokenttäkuljetusta hintaan 3 latia. Me oltiin vielä sniidumpia ja mentiin loistavalla paikallisbussilla hintaan 0,5 latia. 🙂 Vähän oli epävarmaa missä jäädään pois bussista, kun ei ollut minkäänlaista karttaa, mutta kun näimme Stockmannin kaupan, totesimme olevamme todennäköisesti keskustassa. Aamupalan söimmekin Stockan Delissä.

Baltin maat ovat Euroopassa niitä harvoja maita, joissa vielä on oma valuutta. 1 latilla saa 1,5 euroa eli jos joku maksaa yhden latin, sen hinta meille on 1,5 euroa. Seteleitä ollaan nähty ainakin 5 eli pieci lati, 10 eli desmit latu ja 20 eli divdesmit latu. Kolikoita on 1 lats, 50 santimu, 10 santimu, 5 santimi, 2 santimi ja 1 santims. Ja kun valuutta tuli puheeksi, niin samaan hengenvetoon voin sanoa, että ainakin Riika tässä maassa on melko kallis. Pastaruuat maksoi 8-10 latia eli 12-15 euroa. Kun kävimme Stockmannilla, Pauligin Juhla-Mokka maksoi 3,65 paikallista valuuttaa eli yli 5 euroa. Mutta pullat, piirakat ja muut leipomotuotteet ovat edullisia. Täällä myydään myös turkulaista käsitystä hamburgaresta eli Hese on vallannut Riikan.

Löysimme hotellimme ihan kohtuu helposti. Tämä on sellainen korkea lasipalatsi keskellä kaupunkia. Ollaan 14 kerroksessa ja näkymät kaupungin ylle ovat loistavat! Hotellimme edessä on kiva puisto ja ikkunastamme näemme ortodoksisen kirkon kauniit kupolit.

Kun lähdimme hotellilta toiselle kierrokselle törmäsimme mielenkiintoiseen ilmiöön: tänään täällä mennään naimisiin. Koko Latviassa on 2,2 miljoonaa asukasta ja me olemme tänään nähneet yli 10 hääparia. Täällä on sellainen tapa, että vastavihityt parit tulevat tähän keskustaan hotelimme lähellä olevalle Vapauden monumentille laskemaan kukkakimpun pylvään juurelle. Ja täällä paikalle tullaan limusiinilla. Mitä pidempi, sen parempi. Seuraavaksi parit menevät läheiselle sillalle ja laittavat takorautaiseen sillan kaiteeseen lukon, jonka avain sitten viskataan jokeen eli avioliitto on peruuttamaton, kun avaintakaan ei enää löydy. Tosin lukkoja oli sillassa yllättävän vähän eli oletimme kaupungin työntekijöiden poistavan lukkoja aina silloin tällöin.

Suomalaisia turisteja tässä kaupungissa on ihan riittämiin. Joka kahvilassa, kaupassa, baarissa, ym. kuulee suomen kieltä. Kadulla suomalaisia tulee vastaan jatkuvalla syötöllä.

Tänään on suunnitelmissa käydä juomassa yksi virkistävä juoma hotellin 26 kerroksessa ja ihailla siinä sivussa maisemia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s