Tukholma 30.6.2010

Aamulla söimme hotellilla aamiaisen. Ravittuina suuntasimme kohti Tukholman kaupungin taloa, jonka edestä lähti laiva Prins Carl Philip kohti Drottningholmin linnaa. Laiva oli kohtuullisen täynnä ja me pääsimme istumaan vain sisätiloihin. Aurinko paistoi ja oli oikein mukava saaristoristeily. Matka kesti tunnin ja paatti pysähteli ainakin 3 laiturissa.

Drottningholmin linna on 1600-luvun lopulta ja se kuuluu Unescon maailmanperintö kohteisiin. Linna sisältä oli ihan kiva, mutta jäimme kaipaamaan kunnon audioguidea eli sellaista nauhoitettua selostusta linnan eri kohteista. Voisivat käydä vierailulla Windsorin linnassa ja soveltaa sen erinomaista opastusta. Meinasimme liittyyä opastettuun kierrokseen, mutta oppaalla oli niin syvä ruotsalainen korostus (tajusimme vasta hetken kuluttua miehen puhuvan enlantia eikä ruotsia), että oli tuskaa yrittää kuunnella sitä. Tutustuimme kohteeseen siis ominpäin.

Linnassa oli monia kauniita huoneita ja vartija Helgoja oli jokaisessa niin, että kuvia ei saanut vahingossakaan otettua omalla kameralla. Mielenkiintoinen huone yleensä kaikissa vanhoissa linnoissa on kuninkaan makuuhuone eli chambers. Siellä nimittäin on todellakin sänky, mutta sitä käytettiin tapaamishuoneena ja siellä kuningas otti ilmeisesti alamaisiaan ja virkamiehiä vastaan. Mutta siis kuningas ei nukkunut siinä huoneessa missä hänellä oli sänky ja mitä sanottiin kuninkaan makuuhuoneeksi, vaan kuninkaalla oli vielä erikseen yksityinen makuuhuone.

Kuten linnoissa yleensä niin täälläkin oli paljon muotokuvia seinillä. Sanoinkin Juhanille, että kun ei ollut vielä valokuvia, niin oli maalauksia sukulaisista. Juhanin mielestä photoshoppia käytettiin ilmeisesti jo silloin :).

Tutustuimme myös pienen kävelymatkan päässä sijaitsevaan Kiinalaiseen paviljonkiin, joka oli kiinalaiseen tyyliin ja tavaroilla sisustettu kolmen talon kokonaisuus. Matkalla kiinalaiselle paviljongille Juhani katseli kuolaten päältä ajettavaa ruohonleikkuria, joka teki kerta-ajelulla selvää napaan asti ulottuvasta heinikosta. Muotopuutarha oli muuten ihan kiva, mutta kukkaistutukset loistivat poissaolollaan. Yhden patsaan juurella oli kukkia, mutta muuten koko puutarha oli oikeastaan aika ruma palaneine nurmikkoineen. Ehkä se oli aikoinaan suuniteltukin pelkistetyksi puutarhaksi.

Kävimme myös linnan myymälässä ja ostimme virallisen kihlajaiskuva jääkaappimagneetin :D. Osa tuotostahan menee kruunuprinsessaparin rahastoon, jolla pyritään ehkäisemään lasten syrjäytymistä eli hyvää tarkoitukseen meni sekin raha – luulisin.

Lähdimme klo 15 laivalla takaisin Tukholmaan. Laivan nimi oli tällä kertaa Drottningholm ja se meni suoraan Kaupungin talon laituriin pysähtymättä missään.

Laivalta päätimme lähteä etsimään Villeroy&Boschin myymälää, johon olimme eilen vahingossa törmänneet (siis eksyimme). Oli muuten vaikeata koittaa eksyä toista kertaa samaan paikkaan! Joka tapauksessa kaupassa oli olutlasit tarjouksessa ja niinpä ostimmekin tusinan niitä.

Pääsimme hotellille ja otimme pienet spontaanit päikkärit (lue: nukahdimme kesken TV ohjelman).

Selkä on tänään kestänyt kävelyä jo paremmin, mutta illalla istuimme tunnin verran syömässä ja issiakseni ei oikein tykännyt siitä. No, yöksi droppia – eiköhän se siitä.

Huomenna olis kotiinlähtö. Ajattelimme lähteä ajoissa kentälle, jotta kerkiämme tekemään lentokenttäristeilymme ennen koneen lähtöä. Huomenna selviää onko Starbucksissa mukeja vai ei…

Palailemme!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s