Takaisin kotona

Hellou!

Eilen torstaina lähdettiin hotellilta parin kaupan kautta junalla kohti Arlandan lentokenttää. Juna porhaltaa 205 km/h (tulin tarkistaneeksi) enimmillään. Saavuttiin kentälle, tsekattiin itsemme automaatilla lennolle ja koska koneen lähtöön ja porttien avautumiseen oli vielä aikaa, nautimme lounasta 2 terminaalin toisessa kerroksessa.

Pari tuntia ennen koneen lähtöä päätimme toteuttaa Starbucks vierailun. Arlandan lentokenttä on aika mutkikas laitos. Kaikkien terminaalien Ruotsin puoleinen osa on kaikkien käveltävissä päästä päähän, mutta transit alueet on laitettu omiksi alueikseen eli terminaalin 2 transit alueelta ei pääse kävelemään terminaalin 5 transit alueelle. Ja ongelmana meillä oli ruumaan menevä matkalaukkumme, jota emme voineet viedä transit alueelle. Onneksi löysimme tavaransäilytyslokerot (kentän turvahenkilöstö ei tiennyt missä ne sijaitsevat). Turvatarkastuksessa vol 1 tanssittiin joutsenlampea ja minäkin taas piippasin. Kysyimme turvahenkilökunnalta, että mistä se terminaalien välinen bussi lähtee. Eka ei ollut varma kulkeeko sellainen enää ja toinen joutui menemään kysymään jostain ja johdatti meidät sitten oikeaan paikkaan terminaaliin alakertaan.

Alakerrassa painoimme nappia seinässä ja 5 minuuttia minuuttia myöhemmin tyhjä linja-automme saapui noutamaan meitä. Ajelimme varmaankin 10-15 minuuttia ympäri kenttää, kunnes saavuimme perille (luulen, että kuljettaja tiesi kyllä minne oli menossa). Starbucks löytyi helposti, mutta mukia emme saaneet. Syy on se, että keräilymukit tulevat vasta kuulemma ensi kuussa myyntiin. No, emme tästä lannistuneet vaan tsekkasimme myymälätarjonnan (joka sivumennen sanoen on aika köyhä).

Päätimme palata takaisin omaan terminaaliimme ja taas tilaamaan bussia. Paluumatka olikin jo lyhyempi.

Tuumattiin Juhanin kanssa, että minä jään odottelemaan transit puolelle repun kanssa ja Juhani hakee loput tavaramme ja vie matkalaukun ruumaan menevien hihnalle. Odottelin jonkun aikaa, kunnes puhelin soi ja Juhanihan se siellä. Ongelma oli se, että kun tsekkasimme itsemme sisään, kone arpoi kenelle matkatavarat laitetaan ja tällä kertaa matkatavarat olivat minun nimelläni, joten Juhani ei voinut jättää matkalaukkua vaan minun piti henkilökohtaisesti käydä luovuttamassa laukku. Ja eiku tullista ulos (toisessa päässä terminaalia) ja kävelemään toiseen päähän terminaalia lähtöportille. Näytin henkilökorttini ja matkalippuni ja saimme laukun matkaan. Ja seuraavaksi tanssimaan joutsenlampea turvatarkastukseen vol 2… 🙂

Päätimme transit puolella tutustua taxfree myymälään, mutta kävi ilmi, että Suomeen lentäville ihmisille ei kentällä myydä alkoholia. Tosin Suomi ei ole ainoa boikotoitava maa – myöskään muihin EU maihin matkustaville ei Arlandan kentällä myydä alkoholia. Syy saattaa olla se, että Ruotsin lain mukaan Systembolaget on ainoa firma, joka saa myydä verollista alkoholia Ruotsissa ja taxfree myymälä ei siis ole osa Systembolagetia. 😀 Just jåå…

Aikoinaan minulla oli taksissa kyydissä eräs ruotsalainen liikemies, joka lentokentälle saavuttaessa huomasi innoissaan, että hänellä on 3 tuntia aikaa koneen lähtöön. Lohduttelin sanomalla, että äkkiähän se aika kuluu ja hää vastasi:’Ei, ei, toivoinkin, että aikaa jäisi ostosten tekemiseen. Arlandan lentokenttä on niin tylsä eikä siellä ole mitään ostettavaa, että on kiva viettää aikaa Helsinki-Vantaalla.’ En silloin ymmärtänyt mistä ruottin mies puhui, mutta nyt ymmärrän. Kun odottelimme lentomme lähtöä portilla 62 (sijaitsee aivan uloskäyntiporttien vieressä) istuimme kivilattialla sulassa sovussa liikemiesten ja reppumatkailijoiden seassa. Istuimia oli nimittäin noin 20 hengelle ja koneessa oli noin 110 matkustajaa. Lisäksi ruuhkaa lisäsi se, että nämä ulosmenoportit (jotka siis ilmeisesti ovat tämän terminaalin ainoat) menivät epäkuntoon (ekaks piipittivät henkensä hädästä ja sen jälkeen eivät auenneet ollenkaan). Äkkiä se koneellinen ulos haluavia ihmisiä muodostaa jonon silmän kantamattomiin…

Mitä tältä reissulta jäi mieleen? Tukholma on täynnä kaikkia kivoja liikkeitä muuallakin kuin niiden normaalien turistireittien varrella. Laivareissu Drottningholmiin kannattaa tehdä jo maisemien takia. Suomalaiset ostoskeskukset ovat monipuolisempia kuin ruotsalaiset. Arlanda on omituinen paikka. Ruotsalainen olut on edelleen vetistä litkua 🙂

Palaamme asiaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s