Ljubljana, Slovenia 24.7.2010

Aamulla satoi ihan maahan asti, joten suunnitelmamme lähteä kävelemään Ljubljanan keskustaan meni uusiksi. Hyppäsimme sen sijaan autoon ja ajoimme läheiselle BTC keskukselle. Siellä on eräänlainen retail park eli lähekkäin paljon isoja kauppoja ja iso kauppakeskus.

Kävimme parissa rätei ja lumpui liikkeessä, mutta emme löytäneet mitään mainittavaa. Merkur liikkeestä sen sijaan löytyi mielenkiintoisia tuttavuuksia. Merkur on yhdistelmä kodintarvike liikettä ja puutarhamyymälää sekä rautakauppaa. Tarjolla oli kaikenlaista mukavaa, mutta meidät pysähdytti oheisessa kuvassa oleva laite. Tutkimme tavaraa tovin ja ainoa, mitä keksimme sen

Pontikkapannu

olevan, oli pontikkapannu. Tosin koristeena laitteen ympärille oli laitettu viininlehtiä, mutta tietääksemme viiniä ei tislata 🙂  Hintaa korpikuusen kyyneleiden heruttamislaitteistolla oli 750 euroa. Vieressä oli viinirypäleiden puristamiseen tarkoitettuja prässejä ja kaikkea muuta mitä asiaan perehtyneet tarvitsevat.

Meille jäi käteen ampiaisansa (meillä on viime aikoina ollut ongelmia parin pesän kanssa), pari hyttysverkkoviritelmää ja 2 altakasteluamppelia. Kenkäkaupasta Juhani löysi timmit nahkakengät.

Siirryimme kauppakeskuksen puolelle ja ruokakaupassa tiirailimme kaikkea hauskaa mitä tässä maassa syödään. Lihatiskiltä löytyi kokonaisia savustettuja sianpotkia ja muitakin lihakimpaleita, mitä meillä ei juurikaan näe. Myös kalatiski oli kunnioitettava näky.

Näin pienellä kokemuksella sain sen käsityksen, että Sloveniassa hintataso on edullisempi kuin Suomessa ja Itävallassa. Ainakin syöminen ja monet perustarvikkeet ovat edullisempia. Olutta saa alta euron tölkki.

Syötyämme kauppakeskuksessa, päätimme lähteä keskustaan, kun sadekin oli lakannut. Ljubljanaa halkoo Ljubljanica joki, jonka ympärille vanha keskusta on muodostunut. Lohikäärmesilta, jota koristaa 4 isoa lohikäärmettä ja joukko pienempiä kaiffareita mm. sillan lampuissa, on muodostunut yhdeksi kaupungin tunnuksista.

Zmajski most, Dragon Bridge

Ohitimme Fransiskaanisen kirkon ja ylitimme joen jälleen, nyt Tromostovje siltaa pitkin. Silta on portti vanhaan kaupunkiin ja se on 3 osainen ja viuhkamaisesti rakennettu. Vanhassa kaupungissa katselimme vihkiparin saapumista kaupungintalosta. Pari ei ollut ihan nuoremmasta päästä, mutta onnellisilta vaikuttivat 🙂

Ehdimme vielä Plecnik torille ostamaan kirsikoita, mutta kaupunki tuntui jo hiljentyvän viikonlopun viettoon klo 17.

Ljubljana on sikäli erikoinen kaupunki, että se tunnettiin vuoteen 452 asti nimellä Emona, kunnes hunni Attilan joukot tuhosivat kaupungin. Sen jälkeen runsaan 500 vuoden ajan alueella asui ihmisiä, mutta alueensa keskukseksi kaupunki muodostui vasta 1000 luvulla. Vuonna 1895 alueella oli voimakas maanjäristys, joka tuhosi melkein koko kaupungin. Toisen maailmansodan aikana kaupungin miehitti ensin italialaiset ja vuotta myöhemmin saksalaiset. Nykyään Ljubljanassa asuu 276 000 asukasta ja se on vuonna 1991 itsenäistyneen Slovenian pääkaupunki.

Emme juurikaan tienneet Sloveniasta mitään, ennenkuin saavuimme tänne, mutta maa on ollut positiivinen yllätys. Maisemat ovat kauniita, ihmiset ystävällisiä ja kaikki pelaa. Täällä on siistiä, roskat lajitellaan yleisesti (talojen roskiksissa on erilaatuisille roskille omat astiansa) ja ihmiset vaikuttavat tyytyväisiltä eloonsa. Eilen, kun ruokailimme hotellin ravintolassa, kysyin tarjoilijalta, onko ruuassa pähkinöitä, sesamin siemeniä tai soijaa. Kysymättä keittiöstä hän tiesi, että pastan päälle levitettävässä extra kastikkeessa on soijaa, mutta se voidaan jättää pois: no problem. Edes Suomessa tarjoilijoilla ei yleensä ole hajuakaan yleisimmistäkään allergeeneistä ruuassa.

Sloveniassa TV ohjelmia ei dubata, mikä on varmaankin yksi syy siihen, että maassa puhutaan ihan yleisesti hyvää englantia. Joidenkin asiakaspalvelijoiden kanssa olemme keskustelleet niin, että minä puhun englantia ja hän saksaa, mutta molemmat ovat ymmärtäneet mistä puhutaan.

Talojen ulkonäössä on enemmän vaikutteita Itävallasta ja Saksasta kuin kauempaa idästä. Talot ovat yleensä hyväkuntoisen näköisiä ja pihat on hoidettuja. Nurmikot muuten leikataan lyhyeksi – mikä siis asiaan vihkiytyneille kertoo, että venäläinen kulttuuri on kohtuu kaukana.

Suosittelemme Sloveniaa matkakohteeksi ja Ljubljanaan matkaaville voimme suositella tätä hotellia (Austria Trend Hotel Ljubljana) – hinta/laatusuhde on kohillaan (kaksi yötä n. 30 neliön kaksiossa maksoi 168 euroa, sisältäen aamiaisen).

Huomenna ollaan lähdössä Blediin päin ja seuraava yöpyminen on varattu Villachiin, Itävaltaan.

Palaamme asian äärelle 🙂

Anne ja Juhani

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s