5.1.2012 Barcelona

Hotellilla alkoi aamiaisen tarjoaminen jo klo 8.00 ja sitä sai klo 11.30 asti. Olimme päättäneet nauttia aamiaisen, kun kerran puoleen hintaan sitä tarjosivat. Aamiaisella näytti olevan paljon kaikenlaista, mutta lopputulos oli aika köyhä. Jos pystyy syömään kiiviä, raakaa omenaa, greippiä ja mangoa niin kaikki hyvin – syötävää riitti. Tarjolla oli myös paistettuja makkaranpalasia ja pekonia, mutta koko kaukalossa oli niin vähän tavaraa, että pohja ei ollut kokonaan likastunut :).  Aamiaisemme koostui siis leivästä ja kahvista (hyvää kahvia), mutta leivän päällysteeksi oli tarjolla n. 7 laatua leikkelettä (sisälsivät isoja rasvapallukoita – nounou) ja puolikkaan tulitikkuaskin kokoisiksi paloiteltuja juustosiivuja. Eikä ollut ensimmäistäkään vihannesta pöydässä. Tämä tästä vuodatuksesta, mutta oli kyllä aika heikko esitys aamiaisesta.

Sagrada Familia

Otimme aamiaisen jälkeen suunnaksi Sagrada Família kirkon, joka on siis Antoni Gaudín (1852-1926) suunnittelema kirkko, jota alettiin rakentaa v. 1882. Sen jälkeen kirkkoa ovat ympäröineet rakennustelineet aina jostain suunnasta eikä kirkko ole vieläkään valmis. Näimme kirkon museossa kaavion siitä, miltä kirkko tulee näyttämään valmistuttuaan noin vuonna 2030. Kun Gaudí kuoli vuonna 1926 jäätyään raitiovaunun alle, kirkko oli vielä pahasti kesken. Osa ihmisistä oli sitä mieltä, että rakennus pitää jättää keskeneräiseksi, mutta rakentamisen puolesta esitetty kanta kuitenkin voitti, mikä on ihan hyvä.

Emme oikein tienneet mitä rakennukselta odottaa, mutta olihan se kirkko aika makee. Siinä oli kaikki kirkon elementit pylväineen, lasimaalauksineen ja ruusuikkunoineen ja koristuksineen, mutta aivan uudella tavalla tehtynä.

Sagrada Familia sisäkuva

Voi vain kuvitella miten 1900 luvun alussa rakennus on herättänyt huomiota, koska vielä nytkin se vaikutti modernilta ja – erilaiselta. Minä olin ainakin aika vaikuttunut. Ja täytyy sanoa, että mitkään  kuvat eivät tee oikeutta tälle rakennukselle – se pitää itse kokea.

Sagrada Familia, kirkon katto sisältä

Kirkon sisustan jälkeen vierailimme kirkon alakerrassa museossa, jossa kuvailtiin Gaudin työtapoja ja annettiin vähän taustatietoa miehestä. Gaudí oli lapsena sairaalloinen ja vietti paljon aikaa äitinsä kanssa, joka tutustutti poikansa kasvikunnan ihmeisiin. Monet muodot, rakenteet ja säännönmukaisuudet Gaudín töissä löytyvätkin suoraan luonnosta kukista ja kukkien varsien lehtijaosta. Ja se tieto avasi Gaudí arkkitehtuurin tällaiselle entiselle puutarhurille ihan eri valossa 🙂

Matka jatkui välipalan jälkeen takaisin keskustaan. Ihailimme lähekkäin sijaitsevia niin ikään Gaudín suunnittelemia taloja La Pedrera (Louhos suomeksi)

La Pedrera

ja Casa Batlló taloja. Meinattiin mennä sisälle taloihin katsomaan, mutta La Pedreraan olisi maksanut 15 euroa/hlö ja Casa Batllón katsominen olisi maksanut 18 euroa. Pidettiin vähän kalliina ja jatkettiin matkaa.

Kävelimme kohti La Ramblan alkua ja ihmettelimme maailman menoa. Barcelona on perustettu joskus vuonna 230-218 eaa välisenä aikana riippuen siitä keneltä kysyy. Satamakaupunkina se on saanut oman osansa vieraista kulttuureista ja onpa se ollut muslimien vallan allakin.

Casa Botlle

El Corte Ingles kauppaketju tarjoaa kaikille ulkomaalaisille (passin näyttämällä) 7 päivänä vuodessa 10 % alennuksen tuotteistaan. Tämä mielessä menimme tutkimaan kauppaa ja pari mukavaa asiaa tulikin mukaan. Kun tulimme kaupasta ulos, oli pimeys jo laskeutunut ja huomasimme, että kadut olivat täynnä populaa ja katu joka meidän piti ylittää oli suljettu ja poliisit vahtivat, ettei siitä juurikaan mennä yli. Päätimme jäädä tutkimaan, että mikä juttu täällä on, kun TVkin oli paikalla. Puolisen tuntia odotettuamme kysyimme paikallisilta nuorilta naisilta, että mitäs me oikeastaan tässä odottelemme. Meille kerrottiin, että tänään on vuoden tärkein juhla (tärkeämpi kuin joulu), sillä 3 viisasta miestä kulkee tästä kohta ohi. Olimmekin jo ihmetelleet, että minkä ihmeen takia kaupoissa paketoitiin vielä joululahjoja uuden vuoden jälkeen, mutta nythän se selvisi. Naisten seurassa oli kolmas nainen joka oli tullut Barcelonaan Mexico Citystä. Ihmettelimme kuorossa hänen kanssaan, että eikö joulun pitäisi olla ohi silloin jouluna.

Ja tulivathan ne 3 viisasta miestä sieltä sitten aikoinaan, mutta ne tuli kokonaisen kulkueen kanssa. Ekaks tuli poliisimoottoripyörät (monta) ja sit ratsupoliisit. Heppapoliisien jälkeen tuli armada kadunlakaisuautoja (pesemään mahdollinen hepan Ä-ää pois kadulta).

Paraati

Sen jälkeen tuli jokunen paloauto ja sit alkoi tulemaan joulupukkia ja karkkia heitteleviä  osastoja, laulavia naisia, napatanssijoita, lentäviä kukkia, sudenkorentoja, puujaloilla käveleviä menninkäisiä, puisia kirahveja ja apinoita, akrobaatteja ja valaistuja postilaatikoita. Tuli ne viisaat miehetkin sieltä lopulta. Olihan paraati!

Paraatin jälkeen päätimme ottaa taksin hotellille, mutta kävi niin kuin laulussa konsanaan, että silloin kun niitä tarvitsisi, niin ei yhtään ole näkyvissä. Lopulta hyppäsimme metroon ja kävelimme pari korttelia hotellille. Hotellissa oli tehokkaat siivoojat jättäneet huoneen ikkunat sepposen selälleen ja niinpä meillä oli lämmintä huoneessa jotain 10 ja 15 asteen välillä. Ja sit vaan lämmityslaite täysille…

Yritimme vielä illalla saada iltapalaa lähiseudun murkinapaikoista, mutta klo 24 kaikki olivat sulki. Ei yhtään dööneriä tai nakkikiskaa ollut enää avoinna. Löydettiin yksi pieni mercado, josta saimme juotavaa ja patongin, ettei ihan nälkää nähty.

Jalat muushina nukahdimme jättekokoisen sänkymme jättekokoisen peiton alle.

Huomiseen!

Anne ja Juhani

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s