5.-6.1.2012 Ruotsin läpi Tukholmaan ja kotiin

Aamulla aurinko paistoi vähän ja näimme minkälaiseen paikkaan olimme yöllä parkkeranneet. Ihan siisti matkaparkki. Mutta aikataulu painoi päälle ja matkaan oli päästävä. Meidän oli määrä olla satamassa Tukholmassa noin klo 15.30 ja matkaa oli vielä 5 tunnin edestä, joten eikun menoksi.

Se oli patsas :)
Se oli patsas 🙂

Kävimme nauttimassa aamukahvit viereisellä huoltiksella ja suuntasimme kohti pohjoista. Ruotsin läpi ajaminen ei ole mitään nähtävyyksien ilotulitusta, mutta tiet on hyviä ja säästimme melkein 300 euroa suuntaansa (verrattuna laivamatkaan Suomi-Saksa-Suomi). Pysähdyimme muutaman kerran tauolle ja kerran Coop Forumin ruokakauppaan, mutta muuten ajelimme aika tiukasti kohti Tukholmaa.

Ruåtsalaista moottoritietä
Ruåtsalaista moottoritietä

Tukholmassa alkoi olla pilvistä ja lumiraja tuli vastaan jossain Linköpingin tienoilla. Ajoimme laivan jonoon odottamaan pääsyä laivaan. Viking Linen laiva oli sellainen kuin niiden pitääkin eli Mariella oli huomattavasti siistimpi kuin Silja Line millä tultiin Ruotsiin.

Navigaatiokukkanen
Navigaatiokukkanen

Laivalla oli tosi paljon venäläisiä turisteja ja jopa laivan kuulutukset olivat myös venäjäksi. Kuulimme myös, että Helsingissä ja mutamassa muussa paikassa kaupat saivat olla auki loppiaisena nimenomaan venäläisturistien takia. Hyvä, että palvellaan näinkin suurta turistivirtaa.

Melkein laivassa :)
Melkein laivassa 🙂

Saavuimme Helsinkiin ilman kommelluksia ja kotikin oli ihan paikallaan.

Oli hieno reissu. 🙂 Talvimatkailu asuntoautolla on todellakin suositeltavaa. Nähtävyyksiin ei ole älyttömiä jonoja ja palvelu pelaa harvoille turisteille ihan loistavasti. Olemme koonneet alle muutaman vinkin, jolla elämä helpottuu reissussa.

TÄRKEÄÄ! Hanki ASCIn Campingführer Europa! Kirjassa on esitelty tuhansia leirintäalueita ja parasta on se, että kirjassa esitellyt paikat on kaikki käyty paikanpäällä katsomassa ja tutustumassa. Oppaassa on myös mainittu alueiden aukioloajat, joten sieltä on kohtuullisen helppo talvellakin löytää yöpymispaikka. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että kirjan painamisen jälkeen on tullut muutoksia alueen aukioloon tms. 2 osainen kirja maksoi Saksassa huoltoasemalla n. 23 euroa.

Saksa

– siirry aina oikean puoleisimmalle kaistalle ohitettuasi

– pidä käteistä mukana ainakin muutama sata euroa, sillä Saksassa ei välttämättä joka paikassa haluta ottaa kortteja vastaan

– pidä mukana pikkurahaa. Monesti suihkut toimivat 50 sentin kolikoilla.

– moottoriteitä pitkin pääsee etenemään nopeasti, mutta pikkutietkin ovat hyväkuntoisia ja siellä näkee mukavia juttuja

– maximinopeus asuntoautolla moottoritiellä <3,5 t 130 km/h ja > 3,5 t 100 km/h ja muilla teillä samat luvut 100 ja 80 km/h

Italia

– tiet ovat monesti huonokuntoisia

– kahdenlaisia tietulliasemia: osassa maksat käteisellä tai kortilla tietyn summan (esim. 2,80 euroa) etukäteen tai sit otat automaatista lipun ja maksat ajetun matkan mukaan. Molemmat kustannukset ovat kohtuullisia

– asuntoautoilla nopeusrajoitus moottoriteillä <3,5 t 130 km/h ja >3,5 t 100 km/h. Muilla teillä vastaavat luvut 90-110 km/h ja 80 km/h

Ranska

– kalliit tietullit, kannattaa valita pikkutiet, jos ei ole kiirettä

– Monet leirintäalueet avoinna vain aamuisin esim. klo 12 asti. Sen jälkeen ei pääse sisään.

– asuntoautoilla maksiminopeus moottoritiellä <3,5 t 130 km/h ja >3,5 t 110 km/h. Vastaavat muilla teillä 90-110 ja 80-100 km/h.

Palaamme taas seuraavalla reissulla 🙂

Anne ja Juhani

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s