27.4.2014 Istanbul

Aamiaisen jälkeen suunnistimme kohti Istanbulin keskustaa. Päätimme lähteä Bosborinsalmen risteilylle ihailemaan maisemia.

Kauppaa tehdään missä vaan...
Kauppaa tehdään missä vaan…
En ole ihan varma, että tämä on hyvää mainosta :D
En ole ihan varma, että tämä on hyvää mainosta 😀

Hyppäsimme ratikkaan, joka vei meidät Galata Göprüsü sillan pielessä olevalle laiturialueelle. Arvoimme sopivalta kuulostavan risteilyn ja pienen odottelun jälkeen laiva lähti .

Liikenne Bosborin salmella näytti vilkkaalta. Laivoja meni poikittain ja pitkittäin. Toiset kulki lujaa ja toiset lipuivat arvokkaammin. Oli sen verran lämmintä ja tyyntä, että nautiskelimme olostamme.

IMG_4773

Laiva teki noin 2 tunnin kierroksen salmessa ja pysähtyi tietyillä laitureilla. Kyydistä jäi aina muutama matkustaja pois ja tilalle tuli uusia. Leppoisaa meininkiä.

IMG_4606
Bosborin salmen ylittävä silta. Tai siis toinen niistä. Sillan päässä näkyvä alue (Üsküdar) kuuluu Aasiaan.

IMG_4579

Kyllä mä tuolla voisin asua :)
Kyllä mä tuolla voisin asua 🙂
Tai tuolla...
Tai tuolla…
Rannalla oli myös onkijoita kohtuullisen monta. Tässä kuvassa tosin on vain onki - kalastaja taitaa olla jossain taustalla.
Rannalla oli myös onkijoita kohtuullisen monta. Tässä kuvassa tosin on vain onki – kalastaja taitaa olla jossain taustalla.
Meduusa
Meduusa

IMG_4846

Nautimme iltapäiväkaffet laivalla. Pikkuhiljaa laiva saapui takaisin satamaan ja jalkauduimme Istanbulin vilkkaille kaduille. Näimme aika monta moskeijaa molemmin puolin salmea, mutta ne olivat kohtuu pieniä. Satamassa näimme taas yhden ison moskeijan eli Rustem Pasa Mosquen.

Olimme aikaisemmin kuulleet Istanbulin maanalaisesta vesisäiliöstä. Sellainen oli tietenkin nähtävä, joten ei kun menoksi. Matkalla näimme suloisen hääparin 🙂

IMG_4886

Yerebatan Sarayı tarkoittaa upotettua palatsia (tai vähän eri tavalla kirjoitettuna upotettua vesisäiliötä). Säiliö on rakennettu 500-luvulla keisari Justinianuksen aikana. Maan alla on 336 pylvästä ja sinne mahtuu 100 miljoonaa litraa vettä.

Maanalainen vesisäiliö
Maanalainen vesisäiliö
m
Vedessä uiskenteli kaloja. Ilmeisesti kalat auttavat pitämään veden puhtaana.
Älkää kysykö miksi Meduusan pää on laitettu väärinpäin. MInä en sitä tiedä - eikä kuuleman mukaan kukaan muukaan. :)
Älkää kysykö miksi Meduusan pää on laitettu väärinpäin. MInä en sitä tiedä – eikä kuuleman mukaan kukaan muukaan. 🙂

Päätimme lähteä hotellille pistämään kamat kasaan, kun aamulla oli lähtö. Matkalla tosin päätimme syödä kanakebabit. Oli muuten hyvää. 🙂

Nami! :D
Nami! 😀

Istanbulilaiset ihmiset olivat todella ystävällisiä. Melkein kaikki asiakaspalvelijat olivat miehiä. Kaikki ihmiset eivät ilmeisesti olleet kovinkaan uskonnollisia, koska kun minareeteistä kuuluin rukouskutsu, niin kaduilla käveli ihmisiä ilman mitään kiirettä mihinkään. Naiset olivat monipuolisesti pukeutuneita eli osan vaatteet olivat kuin mistä tahansa eurooppalaisesta kaupungista ja toinen ääripää oli Saudi-Arabiasta lomalla oleva uskonnollinen pariskunta – naisesta näkyi mustan kaavun lisäksi pieni viiru silmiä (kuulin myöhemmin, että Saudi-Arabiasta tullaan Istanbuliin lomailemaan ja kuvauksestani paikallinen sanoi oitis, että juu, sieltä ovat). Monesti naisilla oli huivi päässä.

Puhuimme erään paikallisen kanssa kaoottisesta liikenteestä ja hän kertoi, että sen kaaoksen huomaa, kun omasta rauhallisesta kodistaan astuu ulos.

Mukava reissu 🙂

Anne ja Juhani

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s