6.1.2015 Andorra ja takaisin Ranskaan

Ollaan bongattu noita Euroopan pieniä maita (Luxemburg, Lichtenstein, Vatikaani, Monaco ja San Marino), joten ei voitu jättää Andorraa käymättä. Lähdettiin siis liikenteeseen melko suoraan kohti pohjoista aurinkoisessa kelissä. Kiipesimme Pyreneitten vuoristoa ylöspäin ja saavutimme sankan sumun. Näkyväisyyttä oli muutama metri, joten otettiin ihan rauhassa etenemisen kanssa. Andorra on muuten Euroopan maista korkeimmalla sijaitseva, sillä sen keskikorkeus merenpinnasta on n. 2 000 metriä (maan matalin kohta Espanjan rajalla 800 metriä).

Tuonnepäin ollaan matkalla.
Tuonnepäin ollaan matkalla.
Pilvessä ollaan!
Pilvessä ollaan!
Pysähdyttiin jaloittelemaan
Pysähdyttiin jaloittelemaan

Saavuimme Andorra la Vellaan eli maan pääkaupunkiin ja saimme auton parkkiin parkkihalliin.

Vuoret ympäröivät kaupunkia joka puolelta.
Vuoret ympäröivät kaupunkia joka puolelta.

Andorrassa asuu n. 85 000 asukasta ja pääkaungissa n. 22 000 asukasta. Andorran hallintomalli on sinänsä mielenkiintoinen, että virallisesti Andorran omistaa Ranskan presidentti (aikaisemmin Ranskan kuningas), joka toimii toisena hallitsijana ja toisena hallitsijana toimii Urgellin piispa. Tosiasiallista valtaa käyttää kuitenkin 28-jäseninen parlamentti. Maan virallinen kieli on katalaani, mutta espanjaa ja ranskaa käytetään ihan yleisesti, minkä mekin huomasimme.

Ja milläs andorralaiset elävät? Suurin rahanlähde on turistmi (80% BKT:stä). Maassa on laskettelukeskuksia vieri vieressä ja sinne tehdään päivämatkoja mm. Barcelonasta. Vain 2 % maa-alasta on viljelykelpoista. Andorrassa onkin paljon lampaankasvatusta, mutta tupakka on tärkeä viljelyskasvi. Tupakka näkyi myös kaupoissa, joissa myytiin kaksi kartonkia hintaan 45 – 60 euroa. Myös alkoholin hinta oli kohtuullinen. Tai itseasiassa halpaa se oli.

Tämä juusto murisi mulle. Ja tuoksukin oli aika voimakas ;)
Tämä juusto murisi mulle. Ja tuoksukin oli aika voimakas 😉

Käppäilimme pääkaupungin katuja ja poikkesimme kauppoihin tutkailemaan tarjontaa. Tarjolla oli mm. iso Desigualin myymälä ja paljon sellaisia merkkejä, jotka ovat täälläpäin in. Katukuvassa oli paljon kamerakauppoja ja ns. tax-freekauppoja, joissa myytiin tupakkaa, alkoholia, parfyymeja, ym. Edukkaimmat alkoholit löysimme kuitenkin E.Leclerciltä, joka on siis tavallinen ruokakauppa. Huomiota kiinnitti myös huoltoasemien suuri määrä. 10 minuutin ajelun aikana näimme noin 30 huoltoasemaa. Ja gaso oli kylä aika kivan hintaista. Dieseliä sai alta euron ja bensa oli just vähän kalliimpaa. Oli ihan mukava paikka käydä. Kannattaa poiketa!

Menovesien hintoja
Menovesien hintoja

Lähdimme kiipeämään ylöspäin kohti Ranskaa. Ajelimme läpi jatkuvan hiihtokeskusalueen ja näyttivät rinteet olevan ihan hyvässä kunnossa. Jossain vaiheessa piti päättää menemmekö tunnelin läpi vuoren toiselle puolelle vai ajammeko yli. Päätimme ajaa yli ja se tarkoitti sitä, että minä siirryin takaisin rattiin. Oli nimittäin niin mutkittelevaa tietä, että pahaolo oli väistämätön ja ajaessa se ei vaivaa.

Jokin monista hiihtokylistä.
Jokin monista hiihtokylistä.
Mutkatietä ja maisemia
Mutkatietä ja maisemia

Vaihdoimme kuljettajaa jossain vaiheessa, kun ajelimme tasaisemman alueen läpi, mutta laskeutuminen jatkui mutkittelevana ja kun pimeys oli laskeutunut, niin mutkittelu oli entistä epämiellyttävämpää. Oli helpotus päästä tasaiselle maalle.

Saavuimme hotelliimme B&B hotels Perpignan Nord. Hotelli oli ihan ok. Ainoa pieni probleemi oli se, että hotellissa ei ole hissiä, mutta hyötyliikuntahan on aina terveellistä.

Palaamme!

Anne ja Juhani

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s