26.12.2015 Varsovasta Krakovaan

Aamulla oli kello soimassa ja jätimme aamiaisen jälkeen taaksemme Camping WOKin ja sen ensiluokkaisen siistit vessat ja suihkut.

Tie oli suora. Tai siis siltä se näytti. Ennen kuin päästiin taivaanrantaan, kiersimme tien yli, ali ja ympäri muutamaan kertaan.
Tie oli suora. Tai siis siltä se näytti. Ennen kuin päästiin taivaanrantaan, kiersimme tien yli, ali ja ympäri muutamaan kertaan.

Ajelimme kohti Krakovaa Radomin ja Kielcen kautta. Matkalla oli jonkin verran tietöitä ja 323 km pituinen reitti kesti ajaa vähän yli 5 tuntia. Ihailimme matkalla maisemia ja hienoja ajosuorituksia. Krakovaan saapuessamme jouduimme pienen jonomuodostelman perään, koska 3 yksinäistä autoa oli löytänyt toisensa ja erottamaan tarvittiin poliisi ja palokunta. Pieneltä peräänajolta näytti.

Treffit tiellä :)
Treffit tiellä 🙂

Saavuimme kohteeseemme eli Wieliczkan suolakaivokselle (Wieliczka Salt Mine) ja pääsimme samantien mukaan englanninkieliselle opastuskierrokselle. Tosin meille unohdettiin antaa korvakuulokkeet, joten jouduimme menemään aina lähelle opasta kuullaksemme selostuksen.

Suolakaivoksen yksi sisäänkäynti.
Suolakaivoksen yksi sisäänkäynti.

Kierros alkaa laskeutumisella alas kaivokseen. Maanpinnalta kierroksen aloitustasolle on 380 porrasta. Yhteensä reitin varrella on noin 800 porrasta, joten kuntoilusta käy tämä visiitti. Pieni varoituksen sana: mikäli ryhmässänne on heikosti liikkuvia, kannatta kysellä mahdollisuutta laskeutua hissillä kaivokseen, sillä alaspäin meno paitsi pyörryttää ja luo lievän pahoinvoinnin herkimmille (portaat ovat pienet ja kiertoa vasemmalle tulee n. 100 kertaa – enkä edes liioittele), se myös käy jalkoihin, koska toistoa tulee ja tulee. Itse kaivoksessa käveleminen ei ole ongelma, siellä rappusia on maksimissaan 20 kerrallaan ja rappusten välillä on tasaista kävelyä.

Jossain vaiheessa alapäinmenoa kuvattu alaspäin...
Jossain vaiheessa alaspäinmenoa kuvattu… Tässä vaiheessa tuntui, ettei noi portaat lopu ikinä.

Kaivoksessa kaikki mikä ei ollut puuta oli suolaa. Eli lattiat, seinät ja katto sekä monet rakenteet ja kaikki patsaat. Kaivoksesta on tuotettu suolaa 1300-luvulta lähtien ja tuotanto loppui vuonna 2007. Tosin kaupallisesti tuotanto on lopetettu jo vuonna 1996, koska suolan maailmanmarkkinahinta putosi niin alas, että sitä ei kannattanut enää tarkoituksiin kaivaa myytäväksi. Toisaalta kaivos alkoi myös tulvia – ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen, että vesi ei ole hyväksi suolasta tehdylle rakenteille.

Kaivoksen seinämiä ja kerrosten välejä on tuettu puulla, koska puu ei ruostu kostessakaan ilmassa ja sen on helposti muokattavissa.
Kaivoksen seinämiä ja kerrosten välejä on tuettu puulla, koska puu ei ruostu kostessakaan ilmassa ja sen on helposti muokattavissa.

Kaivos on muuten Unescon maailmanperintölistalla ja siellä vierailee yli miljoona turistia vuodessa. Käytäviä kaivoksessa on 287 km ja syvimmillään se on 327 m. Opastettu kierroksen alku on noin 110 metrissä. Kaivoksessa on 4 kappelia ja siellä järjestetäänkin häitä, musiikkijuhlia ja muita tapahtumia säännöllisesti.

Yksi kappeleista. Kattokruunun kristallit ovat kaivoksesta louhittua suolaa.
Yksi kappeleista. Kattokruunun kristallit ovat kaivoksesta louhittua suolaa.

IMG_7811

Tässä tilassa on tehty kaksi Guinessin ennätyskirjan ennätystä. Täällä on hypätty maailman syvimmällä maan alla tehty benji-hyppy ja täällä on lennätetty kuumailmapalloa syvimmällä maan pinnan alla. Tosin pallolla kuulemma noustiin vain 2 metriä, mutta noustiinpa kumminkin.
Tässä tilassa on tehty kaksi Guinessin ennätyskirjan ennätystä. Täällä on hypätty maailman syvimmällä maan alla tehty benji-hyppy ja täällä on lennätetty kuumailmapalloa syvimmällä maan pinnan alla. Tosin pallolla kuulemma noustiin vain 2 metriä, mutta noustiinpa kumminkin.

Kierros kaivoksessa kesti noin 3 tuntia ja meidän ryhmä (n. 20 ihmistä) sai vielä ihan extra kierroksen, kun ilmeni, että kaivoksessa järjestetään parhaillaan juhlat ja pääaulan hissi on varattu vieraiden käyttöön (jotka siis olivat tulossa alas) ja me emme siis voineet käyttää hissiä (me olimme siis menossa ylös). Kävelimme luolastossa sokkeloisia käytäviä pitkin 500-600 metriä ja tulimme maan pinnalle keskeltä kaupunkia. Ja sen jälkeen  kävelimme takaisin kaupungin läpi lähtöpisteeseemme.

Krakovasta löytyi yksi ainoa auki oleva campingpaikka ja me siis suuntasimme Camping Krakoviankaan. Olimme täälläkin ainoat  asiakkaat ja ilmeisesti keskeytimme kahden reseptionistin iltanaukkailut. Kiirettä miehillä ei ainakaan ollut. Kävin hakemassa respasta nettitunnukset, mutta netti ei riittänyt talon nurkalta 3 metriä pidemmälle ja vietimme illan ilman nettiä. Muutenkin paikka oli suoraan Neuvostoliiton ajoilta.

IMG_7846
Kuvasin aamulla päärakennuksen. Suihku-ja vessarakennus oli suljettu talveksi.

Matka jatkuu…

Anne ja Juhani

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s