24.-25.12.2016 Joulu San Sebastianissa eli Donostiassa

Joulu meni ihan perinteisissä merkeissä eli jouluruuat syötiin ja sit kateltiin telkkaria. Meillä on mukana muutaman TV-sarjan tuotantokausia, joita on hyvä katsella, kun kyllästyy katsomaan Horatio Canen puhuvan espanjaa tai kun ei vaan kerta kaikkiaan pysty seuraamaan paikallista poliittista paneelikeskustelua.

Sää San Sebastianissa oli 10 ja 15 asteen välillä ja yhtenä päivänä aurinko melkein paistoi, muuten keli oli aika pilvinen. Ulos kun meni, niin jostain kuului kukon kiekuminen läpi päivän. Välillä ulkona tuntui satelevan, mutta oikeastaan kyse oli vain siitä, että ilmankosteus oli niin suuri, että sumu tiivistyi pisaroiksi.

Aurinko ei paistanut, mutta lämmintä oli 14 astetta.
Aurinko ei paistanut, mutta lämmintä oli 14 astetta.

Camping Igueldo oli todella hyvä. Alueella oli pyykinpesukone ja kuivuri, joita käytimme (maksoivat 5 euroa koneellinen ja kuivausrumpu 2 euroa). Suihkut toimivat loistavasti, vaikka suihku olikin kiinteä (eli siis seinään ruuvattu malli). Tiskaus tapahtui ulkotiloissa katoksessa. Yksi yöpyminen maksoi ACSI:n kortilla 19 euroa. Maisemat olivat loistavat ja näkymät kuuluivat hintaan. Suosittelemme!

Huoltorakennus
Huoltorakennus

San Sebastian on baskinkieliseltä nimeltään Donostia. Baskin kielestä sen verran, että Euroopassa on 5 kieltä, jotka eivät ole sukua indoeurooppalaisille kielille (kuten englanti, italia, espanja, saksa ja jopa venäjä) ja ne ovat baski (euskara baskien omalla kielellä), turkki, unkari, eesti ja suomi. Euskaran puhujia on vähän yli miljoona ja heitä löytyy Ranskasta ja Espanjasta.

Baski on vähemmistökieli eli jopa sen vahvimmillakin alueilla vain noin 20 % ihmisistä puhuu äidinkielenään baskia. Baskin kielessä on myös paljon erilaisia murteita, joita on syntynyt, kun baskin puhujat ovat olleet eristettynä toisistaan esim. pienissä vaikeakulkuisissa vuoristokylissä. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että baskit ovat olleet merenkulkijoita kautta aikojen ja esim. islantilaisilla ja baskikielisillä merimiehillä oli käytössään keskenään apukieli, joka perustui baskin kieleen. Ja myös Pohjois-Amerikan intiaanien kielistä löytyy baskista tulleita lainasanoja.

Baskin kielestä on olemassa myös kirjakieli – euskara batua. Espanjassa Francon aikana (1939-1975) baskin kieli oli kielletty, mutta sittemmin Francon jälkeen baski on saanut enemmän jalansijaa ja sitä kuulee esim. TV:ssä ja radiossa. Baskia käytetään myös hallinnollisena kielenä. Baskin kielessä on tyypillistä pitkät sanat ja runsaasti käytetyt X ja Z kirjaimet ja TX ja TZ yhdistelmät.

Joulun tunnelmaa :)
Joulun tunnelmaa 🙂

 

Toivottavasti muiden joulu oli yhtä rauhallinen.

Anne ja Juhani

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s