29.12.2016 Porto… ja matka jatkui suunnitelmista poiketen.

Tuossa edustalla on yksi kissa, joka katseli aitauksessa olevia koiria. Vähän ajan päästä kissat kävelivät koirien aitauksen vierestä ja nauttivat, kun koirat eivät päässeet jahtaamaan niitä :)
Tuossa edustalla on yksi kissa, joka katseli aitauksessa olevia koiria. Vähän ajan päästä kissat kävelivät koirien aitauksen vierestä ja nauttivat, kun koirat eivät päässeet jahtaamaan niitä 🙂

Aamulla heräsimme hikisinä, kun arska oli taivaalla päättänyt tulla töihin innosta puhkuen. Juhani lähti ekaks suihkuun ja palasi aika nopeasti takaisin. Syy oli se, että suihkuihin tuli vettä vain aamuisin klo 6 ja 10 välillä. Ja kuinkas ollakaan – kello oli just päälle 10. Raivasimme automme vessan suihkutilan tyhjäksi, jotta pääsimme huuhtasemaan itsemme ja päätimme, että matka jatkuu. Olihan yöpyminen toki edukas, mutta meille ei oikein auennut suihkujen vedettömyys, kun vettä sai kuitenkin muista hanoista. Todettiin, että matka jatkuu – ei jaksa 🙂

Vähän jäi sellainen kuva, että oikealla olevaa vaunua ei ole liikuteltu vähään aikaan, kun pensasaita kasvaa edessä :)
Vähän jäi sellainen kuva, että oikealla olevaa vaunua ei ole liikuteltu vähään aikaan, kun pensasaita kasvaa edessä 🙂 Eikä taida vaunussa olla enää aisaakaan.

Täällä Portugalissa varsinkin vesi on välillä vähissä ja monesti kyltit huoltorakennuksissa kehottavat säästämään vettä. Mutta sit kun menee suihkuun, niin joutuu valuttamaan vettä lämpimästä hanasta 4-5 minuuttiakin, ennen kuin sieltä tulee edes kädenlämpöistä vettä. Siinäkin menee varmaan 50 litraa vettä ihan hukkaan.

Tein pienen kierroksen alueella ja sain seurakseni muutaman oikein ystävällisen kissan. Seurasin myös draamaa, kun naapuriauton koirat joutuivat olemaan aitauksessa pihalla ja kissa kävivät välillä ärsyttämässä niitä 🙂

Aamulenkkini seuralaiset. Näyttivät oikein kiiltäväturkkisilta ja hyvinvoivilta eli luulisin kissojen olevan alueen omia.
Aamulenkkini seuralaiset. Näyttivät oikein kiiltäväturkkisilta ja hyvinvoivilta eli luulisin kissojen olevan alueen omia. Seurallisia he olivat myös 🙂

Aamun takaiskun jälkeen halusimme kuitenkin tutustua Portoon. Ajelimme eilisen kauppakeskuksen ohi ja jonot olivat aika massiiviset. Jopa läheisellä moottoritiellä oli jonoa n. 3 km. Matkaa Vila Chasta Portoon oli vajaa 30 km.

Porto on perustettu vuonna 275 eaa ja siellä asuu n. 290 000 asukasta. Koko metropolialueella asuu kuintenkin 1,77 miljoonaa asukasta ja Porton alue onkin Lissabonin jälkeen Portugalin toiseksi suurin kaupunki. Porton historiallinen keskusta kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Saavuimme Portoon. Meille ei selvinnyt mikä patsas sijaitsi keskellä suurta liikenneympyrää, mutta meistä se näytti lähinnä Alien elokuvasta karanneelta. Googlasin patsaan ja se oli oikeasti muistomerkki Napoleonia vastaan käydylle sodalle (vuosina 1808-1812). Oikeasti patsaan päällä on leijona ilmeisesti kotkan päällä.
Portoon saapuessamme näimme tämän patsaan. Meille ei selvinnyt mikä patsas sijaitsi keskellä suurta liikenneympyrää, mutta meistä se näytti lähinnä Alien elokuvasta karanneelta. Googlasin patsaan ja se oli oikeasti muistomerkki Napoleonia vastaan käydylle sodalle (vuosina 1808-1812). Oikeasti patsaan päällä on leijona ilmeisesti kotkan päällä.

Saavuimme Portoon ja alkoi parkkipaikan etsiminen. Ajelimme jonkun aikaa ympääriinsä ja löysimme parkkipaikan! Osoitteessa Rua Arnaldo Gama oli sillan alla maksullinen parkkipaikka, johon asuntoautomme mahtui. Lottovoitto! Emme edes katsoneet parkkipaikan hintaa, koska siinä vaiheessa se oli ihan sama – pääasia, että saimme auton paikoilleen ja pääsimme tutustumaan kaupunkiin. Portilla oli automaatti, josta otimme lipun ja parkkiminen maksettiin lähtiessä paikalla olevaan, miehitettyyn kassaan, joten parkkiksella oli myös jonkinmoinen valvonta. Parkkiminen maksoi muuten ihan kohtuullisesti 3,50 e/3 tunnilta.

Parkkipaikalta oli hyvät näköalat. Tämä siltä on Ponte do Infante.
Parkkipaikalta oli hyvät näköalat. Tämä siltä on Ponte do Infante. Joki on nimeltään Douro.

 

Ponte Luis I. Yläsaolla kulkee ratikat ja jalankulkijat ja alatasolla autoja ja jalankulkijoita.
Ponte Luis I. Yläsaolla kulkee ratikat ja jalankulkijat ja alatasolla autoja ja jalankulkijoita.

Kävelimme Porton katedraalin ohi ja jatkoimme matkaa alaspäin pitkin kapeita kujia. Löysimme kahvilan, jossa nautimme kahvit ja toastit. Omistaja kävi juttelemassa itse kaikkien asiakkaiden kanssa ja muutenkin oli miellyttävä kokemus.

Porton katedraali.
Porton katedraali.

 

Enpä ole ikinä aikaisemmin törmännyt kesyyn kaniin missään kaupungissa. Siinä se pupelsi tyytyväisenä kivien välissä kasvavaa ruohoa :)
Enpä ole ikinä aikaisemmin törmännyt kesyyn kaniin missään kaupungissa. Siinä se pupelsi tyytyväisenä kivien välissä kasvavaa ruohoa 🙂
Katselin tätä maisemaa jonkun aikaa, kun en keksinyt mikä oli vialla. Selvishän se. Jos katsoo noita taloja, niin fasaadit on suorassa katuun nähden, mutta talojen katot eli siis myös talot on kuitenkin vinossa katuun nähden :)
Katselin tätä maisemaa jonkun aikaa, kun en keksinyt mikä oli vialla. Selvishän se. Jos katsoo noita taloja, niin fasaadit on suorassa katuun nähden, mutta talojen katot eli siis myös talot on kuitenkin vinossa katuun nähden 🙂

Jonkun ajan päästä tajusimme, että on ruoka-aika ja istahdimme joen rannassa olevan pienen ravintolan pöytään. Eihän meillä mikään hengenhätä ollut, mutta ruuan tuleminen kesti tunnin, joka tuntui aika pitkältä ajalta, kun olimme vaan ajatelleet syövämme nopeasti. Tilaamani pitsan pohja oli valmispohja. Juhanin tilaama salaatti oli kuulemma ihan hyvä. Olisin itse halunnut myös salaattia, mutta näin kuvasta menussa, että salaatti sisälsi runsaasti porkkanaa, joten taas mentiin pitsalla.

Porton kapeita katuja.
Porton kapeita katuja.

 

Douro -joen rannan taloja
Douro -joen rannan taloja
Rantakatu
Rantakatu

Juhani bongasi Turisti-infosta saadusta kartasta, että parkkipaikallemme pääsee paitsi nousemalla 2 miljoonaa porrasta, niin myös funicularilla eli koppihissillä hintaan 2,50 e/henki. Valitsimme koppihissin. Hissi sijaitsee rautatiesillan alla ja kun pääsee perille ylös, niin oikealla puolella on vielä hissikin, joka vie melkein suoraan parkkipaikalle – piti vaan kävellä tien yli.

Funicular
Funicular

Porto oli oikein mukava kohde. Siellä voisi mennä käymään uudestaankin kun tietää, että siellä saa asuntoautonkin parkkiin. Emme tutkineet kaikkia Porton nähtävyyksiä, mutta vietimme mukavan iltapäivän kauniissa kaupungissa.

Jatkoimme matkaa kohti Sintraa. Olemme käyneet siellä 10 vuotta sitten, mutta silloin keli oli niin sumuinen, että ylhäällä Penan linnassa näkyväisyys loppui 3 metrin päähän. Joten siis uusintakäynti oli paikallaan.

Otimme suunnaksi Parque de Campismo da Foz do Arelho campingalueen. Onneksi on olemassa navigaattoreita, muuten oltais etsitty paikkaa vielä seuraavallakin viikolla. Oli se sen verran monen mutkan takana pimeessä. Yöpyminen maksoi 21,90.

Matka jatkuu huomenna…

Anne ja Juhani

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s