25.1.2017 Gentistä Bruggeen ja Dunkerqueen

Aamulla haimme auton parkkihallista ja suunnistimme kohti Bruggea. Keli oli melko samanlainen kuin eilenkin eli harmaa ja kylmä,  mutta eihän sitä lämpimässä autossa huomaa.

Parkkihallin maksuautomaatin vieressä oli alkotesteri.
Parkkihallin maksuautomaatin vieressä oli alkotesteri. Ilmeisesti tohon harmaaseen reikään olisi pitänyt puhaltaa alhaalta löytyvällä pillillä, jos olisi halunnut tätä käyttää. Parkkiminen maksoi 14 euroa vuorokausi.

Saavuimme Bruggeen ja saimme auton parkkiin ihan keskustaan parkkihalliin ja lähdimme etsimään syötävää. Hotellimme aamiainen olisi maksanut rapiat 20 euroa per henki, joten olimme selvinneet tähän mennessä eväillä. Tosin matkaa Gentistä Bruggeen oli taas se 50 km, joten ei me ihan nälkää nähty.  Kävelimme hetken aikaa ja päädyimme Belle Epoque -ravintolaan ulkona olleen lounastarjouksen houkuttelemana. Kahden ruokalajin lounas maksoi vajaan 14 e. Eturuokana oli oikein hyvää parsakaalikeittoa ja pääruokana sikaa.

Ruuan jälkeen oli aamukahvin aika ja löysimmekin St. Salvator Patisserie & Tearoomin. Belgiassa muuten on aika paljon nimenomaan Tearoomeja eikä kahviloita. Tai sit nimessä mainitaan molemmat. Liekö syynä Hollannin kahviloiden maine kannabispaikkoina? No joka tapauksessa otimme kahvit ja leivokset.

Etualalla riisipiirakka ja taustalla Juhanilla Èclair, joka on perinteinen ranskalainen leivos.
Etualalla riisipiirakka ja taustalla Juhanilla Èclair, joka on perinteinen ranskalainen leivos. Nimi tarkoittaa nopeasti syötävää. Tosin Suomessa tämän tyyppisiä leivoksia kutsutaan tuulihatuiksi.

Maukkaan kahvin jälkeen jatkoimme matkaa keskustan suuntaan. Kadun molemmilla puolilla oli pieniä kauppoja ja ihailimme tarjontaa. Belgiahan on suklaan suuri maa ja täällä on suklaakauppoja vähän joka kadunkulmassa.

img_7443-1
Korukaupan ikkunasta bongattuja sormuksia.

 

Pylones myy kotitaloustarvikkeita, joiden värikkyys on aika hauska idea.
Pylones myy kotitaloustarvikkeita, joiden värikkyys on aika hauska idea. Taustalla spagettikauhoja. Etualalla salaattiottimet.

 

Suklaakauppa.
Suklaakauppa

 

Saippuakauppa
Saippuakauppa

Matka jatkui mäkeä alas kohti Place De Brugesia eli Marktia. Se on aukio, jonka ympärillä on Bruggen keskeiset, historialliset rakennukset.

Historium sijaitsee vasemmanpuoleisessa rakennuksessa.
Historium sijaitsee vasemmanpuoleisessa rakennuksessa.

Löysimme etsimämme Historium -museon ja päätimme tutustua siihen. Sisäänpääsy maksoi 13,50 euroa/aikuinen ja siihen sisältyi audioguide eli sellainen kaulaan ripustettava pieni laite ja korvakuulokkeet.

Tarinan alkaa Bruggen satamasta. Taustalla pyöri filmi.
Tarina alkaa Bruggen satamasta vuonna 1435. Taustalla pyöri filmi.

Kierros museossa oli täysin ohjattu. Show alkoi Jacobin esittelyllä. Jacob oli siis historiallisen tarinan päähenkilö, jonka elämää taiteilija Jan van Eyckin avustajana seurattiin. Kierros oli jaettu pieniin huoneisiin, joissa kaikissa oli joku tarina ja se esitettiin filmissä jollakin seinällä. Huoneet olivat joko ’ulkotiloja’ tai sisällä olevia huoneita. Eräässä kohtauksessa istuimme pöytään, kun neuvoteltiin kauppatavaroiden hinnasta.

Tässä kohdassa katselimme pihalta, kun Jacob hoiti isäntänsä asiaa kirjurin kanssa.
Tässä kohdassa katselimme pihalta, kun Jacob hoiti isäntänsä asiaa kirjurin kanssa.

 

Istuimme pirttipöydän ääressä ja pöydän näytöt esittivät meille mitä tapahtui.
Istuimme pirttipöydän ääressä ja pöydän näytöt esittivät meille mitä tapahtui.

 

Museon parvekkeelta oli näkymä torille. Edessä olevassa taulussa näkyy vuodesta 1435 lähtien pystyssä olleet talot. Taisivat olla nuo kaksi jotain eri maiden kauppahuoneiden toimistoja.
Museon parvekkeelta oli näkymä torille. Edessä olevassa taulussa näkyy vuodesta 1435 lähtien pystyssä olleet talot. Taisivat olla nuo kaksi jotain eri maiden kauppahuoneiden toimistoja.

 

Museon tiloissa on aikoinaan ollut kauppapaikka, johon tavarat uitettiin sisään. Alakerrassa oli siihen aikaan aika paljon vettä.
Museon tiloissa on aikoinaan ollut kauppapaikka, johon tavarat uitettiin sisään. Alakerrassa oli siihen aikaan aika paljon vettä.

Museon kierros oli ehkä parhaiten toteutettu historian katsaus, mitä olemme ikinä nähneet. Se sisälsi ääntä, kuvaa ja tuoksuja ja oli mukava päästä tarinan kulisseihin mukaan. Suosittelemme ehdottomasti käyntiä Historiumissa, mikäli satutte kulmille.

Museon jälkeen kävimme läheisessä kaupassa ja juttelimme kassajonossa mukavan belgialaisen miehen kanssa. Hän kertoi käyneensä Rovaniemellä. Oli kuulemma ollut paljon metsää ja paljon hyttysiä. 🙂

Mukavia pikkukatuja riitti.
Mukavia pikkukatuja riitti.

 

Nähtiin aika stylet, läpinäkyvät kengät :D
Nähtiin aika stylet, läpinäkyvät kengät 😀

Löysimme parin erehdyksen kautta parkkihallimme ja oikean sisäänkäynninkin. Samaan parkkihalliin oli monta sisäänkäyntiä, mutta eri osien välillä ei ilmeisesti ollut kulkua, koska kolmessa ekassa sisäänkäynnissä ei ollut virtahepoa, joka oli meidän parkkitason tunnus.

Matkaa Dunkerqueen on Bruggesta vajaat 75 km eli ei taaskaan ollut pitkä ajomatka. Dunkerque sijaitsee 10 km Ranskan puolella, mutta me emme rajaa huomanneet lainkaan. Epäilimme, että valtion raja vaihtui siinä kohdassa, missä moottoritie oli katkaistu ja kaikki liikenne ohjattiin pois motarilta suoraan liikenneympyrään. Kaikki autot kiersivät liikenneympyrässä täyden ympyrän ja palasivat moottoritielle. Liikenneympyrän keskellä oli parkissa poliisiauto, joka tarkkaili liikennettä.

Poikkesimme Auchan kaupassa vähän Dunkerquen ulkopuolella. Ostin sieltä sieniviljelmän! En tiedä tuleeko siitä mitään, mutta ei ollut hinnallakaan pilattu 🙂

Sieniviljelmää tulee säilyttää huoneen lämmössä, joten se oli otettava mukaan hotellihuoneeseen. Oli hotellin respan nuori nainen vähän kumman näköinen, kun marssin reespaan sieniviljelmä kainalossa (sieniviljelmän nimi on Pierre :D )
Sieniviljelmää tulee säilyttää huoneen lämmössä, joten se oli otettava mukaan hotellihuoneeseen. Oli hotellin respan nuori nainen vähän kumman näköinen, kun marssin respaan sieniviljelmä kainalossa (sieniviljelmän nimi on Pierre 😀 ).

Löysimme hotellimme Hotel Ibis Dunkerque Centren ja totesimme, että hotellissa on ravintola, josta saa mm. pitsaa. Loistavaa! Ei tarvitse lähteä enää minnekään. 🙂 Hotelli oli muuten täynnä englantilaisia rakennusmiehiä, jotka olivat parkkeeranneet autonsa hotellin edessä olevalle kadulle keskikaistalle. Meillä kävi tuuri, että saatiin auto parkkiin kadun toiselle puolelle.

Oikealla keskikaistalle pysäköidyt autot. Hotellin aulassa ja hisseissä oli laput, joissa kerrottiin, että keskikaistalle pysäköiminen oli kiellettyä.
Eka kaista vasemmalta on pyöräkaista ja sen jälkeen on autokaista. Oikealla keskikaistalle pysäköidyt autot (joiden takana siis oli toiseen suuntaan menevä kaista). Hotellin aulassa ja hisseissä oli laput, joissa kerrottiin, että keskikaistalle pysäköiminen oli kiellettyä. Ja en muuten ole varma oliko tuo torni sukua Pisan tornille vai kuvasinko jotenkin vinoon 😀

Palaamme

Anne ja Juhani

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s