18.1.2019 Trieristä Luxemburgin sotamuseon kautta Aacheniin, Saksaan.

StellplatzTrier
Ylhäällä StellplatzTrierin yleiskuva, vasemmalla suihkut ja vessat sekä oikealla korttimasiina. Alueelle ei saanut parkkeerata asuntovaunun kanssa ja maksimi parkkiaika oli 2 vrk.

Pistimme vankkurit matkakuntoon ja starttasimme kohti Luxemburgia. Ehdimme ajaa ehkä pari minuuttia, kun bongasimme suuren eläintarvikekaupan kadun varressa. Zina tarvitsee varmaan jotain! Auto parkkiin ja ostoksille Fressnapfiin. Oli aika suuri eläimiin keskittynyt kauppa ja saimme sieltä Zinalle vähän vaihtelua ruokavalioon ja vähän herkkupaloja. Hinnat olivat edullisempia kuin Suomessa. Ostimme hänelle myös uuden sängyn, kun entinen on vähän kulunut ja kulahtanut.

img_1079
Ostimme joitakin purkkeja vähän sitä sun tätä Zinalle.
img_1080
Cesarit olivat ihan edukkaita (Suomessa n. 1,05 e/kpl)
img_1081
Mun selän takana oli vielä muutama hyllyväli.

Jatkoimme matkaa ja törmäsimme mielenosoituskulkueeseen. Siihen kuului satoja roskisautoja, kuorma-autoja ja rekkoja. Torvet soi, kellot kilkatti ja saimme banderolleista selville, että kulkue vastusti jätehuollon jotain lakia.

img_1089
Sieltä niitä tulee…
img_1099
Tämän sillan toisessa päässä oli Luxemburg.

Saavuimme vähän yllättäen Luxemburgin puolelle. Jos ei sitä olisi muusta huomannut, niin viimeistään suhteettoman suuresta huoltoasemasta heti rajan jälkeen. Tai oikeastaan siinä ei ollut huoltoasemaa, vaan suuri määrä tankkauspisteitä. Luxemburgin rajalla diesel maksoi 1,05 e/litra. Espanjassa tankkasimme halvimmillaan 1,15 e/litra ja kalleimmillaan tankkasimme Italiassa (yhdellä 20 euron setelillä) 1,80 e/litra. Jos ajattelisi asiaa niiden kymmenien rekkojen kannalta, jotka tankkasivat meidän kanssa samaan aikaan, niin jos yhteen rekkaan menee vaikkapa 500 litraa gasoa, niin Luxemburgissa tankkaaminen maksaisi 525 e ja Italiassa sama tankkaus maksaisi 900 euroa. Eroa tulisi siis tankilliseen 375 euroa… Ei pidä ihmetellä miksi rekat poikkeaa mielellään Luxemburgin kautta 😀

img_1101
Mä toivon, että tuolla takakontissa oli Jerrykannu…
img_1102
Mitä isot edellä, sitä pienet perässä…

Suunnistimme Luxemburgin Findelin kansainväliselle lentoasemalle Starbucks mukin toivossa. Olemme käyneet siellä jo aikaisemminkin, mutta eipä ole ikinä ennen mukia saatu. Mutta nyt saatiin! Luxemburgin Findelin lentokenttä on muuten rahdilla mitattuna 28. suurin kenttä maailmassa ja Euroopan rahtiliikenteen 5. suurin kenttä. Tähän täytyy olla joku verosyy tai muu kustannussyy, jota me ei kyllä tiedetä.

img_1109
Siinä niitä nyt on…

Luxemburgin kentän jälkeen suunnistimme Diekirchin kaupunkiin kohti National Military Museumia. Tämä museo oli erilainen kuin eilinen museo. Eilisessä museossa oli paljon ja hienoja koneita, tässä museossa oli paljon ja hienoja pieniä esineitä. Paljon oli sellaisia esineitä, mitä ei edes tajunnut, että rintamalla piti olla mukana. Suurin osa kerronnasta oli toteutettu dioraamojen avulla. Vaikuttavan hyvin tehtyjä kuvaelmia oli ilo katsella.

img_1136
National History Museum. Näyttely alkoi jo pihalta.
img_1152
Laskuvarjo. Kun laskuvarjoa ei enää tarvittu, ne olivat paikallisille tärkeätä raaka-ainetta. Niistä ommeltiin mm. alusvaatteita ja paitoja. Zinakin pääsi museoon mukaan. Hän vähän ihmettelee, että miksi mä jäin porukasta 😀
img_1188
Meihin teki vaikutuksen dioraamojen ’näyttelijät’. Nukeilla oli erilaisia ilmeitä ja samassa kuvassa tapahtui aika paljon asioita.
img_1158
Matkalla Luxemburgiin näimme tienposkissa lunta ja totesimme museossa, että täälläkin on käyty talvista sotaa.
img_1171
Älkää kysykö… Epäilimme, että kyseessä oli sukupuolitautien jälkiehkäisyvoide. 😉
img_1173
Kuivattuja kananmunia
img_1190
Koneitakin löytyi…

Emme olleet aikaisemmin oikeastaan kuulleet/kiinnittäneet huomiota Luxemburgin osallisuuteen toisessa maailmansodassa. Saksa miehitti myös Luxemburgin (kuten monta muutakin maata sen ympärillä). Meille selvisi, että toisen maailmansodan alla Saksan johto oli sitä mieltä, että Luxemburgin asukkaat ovat alkuperältään saksalaisia ja siksi Luxemburg tulisi kuulua Saksaan.

Museo oli vertaansa vailla. Se oli rakennettu vanhaan panimoon ja käytävät olivat kohtuu kapeita. Yhden dioraaman tapahtuma tapahtui tämän talon kellarissa. Museoon on saatu hankittua uskomaton määrä alkuperäisiä esineitä kuten radioliikenteen laitteita ja terveydenhuoltoon liittyviä hoitovälineitä yms. Suosittelemme myös tätä museota lämpimästi.

img_1215
Diekirchin pääkadut olivat yksisuuntaisia, joten jouduimme ajamaan kierroksen kaupungin ympäri, jotta pääsimme ulos kaupungista

Museon jälkeen söimme lounasta pitseriassa. Paikan omistaja oli Jemenistä alunperin kotoisin oleva perheellinen mies, joka kertoi, että täällä pitää osata paikallisia kieliä, jos meinaa pärjätä. Hän puhuikin hyvää englantia ranskan, saksan ja luxemburgin kielen lisäksi.

Muutama huomio Luxemburgista. Luxemburg on kohtuu pieni valtio. Jos sen pinta-alan sijoittaisi Uudellemaalle, niin se kattaisi pääkaupunkiseudun (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) sekä vielä lisäksi Kirkkonummen, Vihdin, Nurmijärven, Hyvinkään ja puolet Tuusulasta. Siellä asuu n. 550 000 asukasta, Luxemburg on perustuslaillinen monarkia (valtionpäämies on suurherttua) ja se on perustettu vuonna 963. Luxemburgissa kaikki koululaiset opiskelevat kolmea kieltä ranskaa, saksaa ja luxemburgia. Alakoulussa opiskellaan saksaksi ja ylemmillä luokilla ranskaksi. Suurin osa lehdistä ilmestyy saksan kielellä, mutta esim. oikeuslaitoksen valtakieli on ranska. Täytyy nostaa hattua näin monipuoliselle kielipolitiikalle.

Suunnistimme seuraavaksi Aacheniin. Kaupungissa on campingaluekin, mutta sen respa oli avoinna vain klo 17.00 asti ja päättelimme eilen, että emme tule siihen ehtimään, joten olimme jo päättäneet suosiolla mennä Stellplatz Bad Aacheniin eli matkaparkkiin. Ja kun kerran Badista tuli puhe, niin menimme Aachenin Carolus Thermen badiin polskuttelemaan. Vesi tulee thermbadiin putkea pitkin lähteestä ja siellä putken alkupäässä vesi on 47 asteista. Vesi on hieman suolaista. Thermabadissa oli myös ulkoaltaita ja niinpä me polskuttelimmekin ulkona pakkasessa kuun paisteessa. Ei hassumpaa 😀

img_1258
Thermabadin aula.

Löysimme myös Stellplatzille, joka oli kaupungin ylläpitämä ja jossa oli tarjolla ilmaiset suihkut ja vessat. Eli varsin kelpo paikka.

Huomiseen!

Anne ja Juhani…sekä Zina

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s