23.1.2020 Strasbourgista Orschwillerin kautta Köningsfeldiin. Linnakohteessa käytiin Alsassissa, Ranskassa ja Schwarzwaldiin, Saksaan päädyttiin.

Camping de Strasbourg jäi taakse ja suunnistimme pikkupakkasessa ja pilvisessä säässä kohti Kintzheimia.

Kun lähdimme Camping de Strasbourgista, tiesimme jo, että meidän auto mahtuu tästä. Illalla ei nimittäin ottanut mistään kiinni, vaikka me kyllä vähän jännitettiin…

Menimme taas monien willer -kylien läpi, mutta vieläkään ei tullut vastaan Tex Willeriä 😀

Gertwilleristä löydettiin tällainen piparkakkutalo. Kaupassa myytiin leivonnaisia ja piparkakuntyyppisiä keksejä.

Kintzheimin kylästä aloitimme kiipeämisen kohti Haut-Kœnigsbourgin linnaa. Kylässä oli siis pilvistä ja ehkä nollan tienoilla lämpötila. Mitä ylemmäs kiipesimme, sitä huurteisemmiksi puut muuttuivat. Niin kaunista! Kun pääsimme ylös linnalle, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.

Kintzheimin kylää.
Tie oli mutkainen ja se nousi välillä aika jyrkästi. Puut alkoivat olla huurteisia…
Ja hups! Saavuimme pilvipeitteen yläpuolelle ja siellähän paistoi aurinko. 😀
Nyt tiedätte senkin, että jos satutte tulemaan paikalle hevosella, niin niille on oma parkkipaikka tuolla takana näkyvän puomin kohdalla 😀

Linnalle päästyämme totesimme, että me olemme olleet täällä aikaisemminkin melko tasan 10 vuotta sitten. Sen verran on muisti kuitenkin heikko, että ei ehditty linnavierailun aikana kyllästyä. Linnassa oli melko kylmä – ei yllätä, kun tietää, että linnaa ei lämmitetä ja ulkona oli ehkä muutama aste lämmintä… Ja ei muuten ole kovin huonojalkaisten paikka, sillä portaita oli aika paljon.

Château du Haut-Kœnigsbourg
Château du Haut-Kœnigsbourgin linnan sisäänkäynti.
Jos tämä portaikko näyttää jyrkältä, niin olette oikeassa – se oli sitä. Ja monissa portaissa oli se huono puoli, että peräkkäiset rappuset olivat eri korkuisia. Tämä siksi, että linnaan päässeiden vihollissotilaiden oli hitaampaa juosta, kun ei saanut rytmiä juoksuun, kun jokainen porras oli eri korkuinen.
Tämän linnan huoneet olivat aika pieniä. Jopa ruokasalit olivat käsitettävän kokoisia.
Linnassa arvostetuimpia huoneita olivat eteläiset ja läntiset huoneet, koska niihin tuli luonnonvaloa. Katosta roikkuu lohikäärme.
Ei taida Ikean kaapit kestää 426 vuotta näin hyvännäköisenä.

Tällä paikalla on ollut linna jo vuonna 1147. Vuona 1462 linnan tuhosi Colmarin, Strasbourgin ja Baselin kaupunkien yhteiset joukot, koska linnan silloinen omistaja Hohensteinin suku antoi ryöväystä harrastavien aatelisten pitää linnaa piilopaikkanaan. V. 1479 Fredrik III antoi linnanrauniot Thiersteinin suvulle, joka jälleenrakensi linnan vastaamaan sen aikaista modernia aseistusta tykkitorneineen. V. 1517 viimeinen Thierstein kuoli ja linnan siirtyi Habsburgien omistukseen.

Vähän parempi kakluuni…

30 vuotisen sodan aikana protestantit ja katolilaiset taistelivat uskontojensa paremmuudesta ja vuonna 1633 ruotsalaiset sotilaat piirittivät linnaa 52 päivää. Ruotsalaiset joukot tuhosivat linnan ja veivät linnan omaisuuden mukanaan sotasaaliina. Tämän jälkeen linna oli raunioina monta sataa vuotta ja metsä valloitti alueen.

Linnan ulkoseinää… Jos oikein haluatte kuvitella elämää vanhaan aikaan, niin kerrottakoon, että aikoinaan tuota linnan seinään pitkin on valuneet vessajätökset. Juu, toi pömpeli tuolla vasemmalla ylhäällä on vessa. Kuvan alaosasta jäi pois kourut, jota pitkin nestemäinen osuus on johdettu tuosta sisäänkäynnin edestä mäkeä alas.

1800-luvun lopulla linna kuului Ranskalle, mutta vuoden 1870 sodan jälkeen se siirtyi saksankielisille hallitsijoille. 1900 aloitettiin linnan restaurointi siihen asuun, miltä se näytti ennen 30 vuotista sotaa. Tosin ilmeisesti kaikista linnan osista ei ollut säilynyt luotettavia piirroksia tai muita dokumentteja ja siksi arvellaankin, että linna ei ihan ole samanlainen. Restaurointi kesti vain 8 vuotta ja arkkitehtina toimi Bodo Ebhardt. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Ranskan valtio takavarikoi linnan Versaillesin rauhansopimuksen perusteella.

Maisemat ylhäältä olisivat olleet varmaan huikaisevat, jos alhaalla laaksossa ei olisi ollut sumua, mutta me kuitenkin nautiskelimme auringonpaisteesta.

Siellä se laakso on… Teidän täytyy nyt vaan luottaa mun sanaan, että se on siellä…

Linnan ohi kulkeva tie näytti olevan fillaristien erityisessä suosiossa. Ylämäki on aika rankka ja alamäkeen saakin jarrutella ihan tosissaan. Mielenkiintoinen kohde kaikenkaikkiaan.

Kun lähdettiin alaspäin, niin ihailtiin vaan maisemia.

Palasimme linnalta alas laaksoon ja poikkesimme viinikaupassa. Koehlyn perheellä on kolmen sukupolven kokemus viinien valmistuksesta ja heillä on 23 ha omaa maata. Kun menimme sisään viinikauppaan, sinne tuli samaan aikaan 2 miesasiakasta ja tiskin takana oli palvelualtis naismyyjä.

Koehlyn viinikauppa Kintzheimissa

Täällä ei muuten viiniä osteta maistamatta. Osoitimme olevamme kiinnostuneita heidän kuohuviinistään ja niinpä rouva samantien avasi meille uuden pullon maistettavaksi. Pari muutakin viiniä tuli maistettua ja hyväksi ne havaitsimme. Tuntui, että tässä kaupassa ei ole kiire.

Kaikki lasit ja pullot eivät olleet meidän. 😀 Etummainen lasi on muuten kuohuviinilasi.

Olisimme varmaan saaneet maistella viinejä iltaan asti, mutta meidän piti jatkaa matkaa seuraavaan yöpymispaikkaamme Bregnitzhofiin Köningsfeldin pikkukaupunkiin.

Kintzheimin hautausmaa sattui matkalle ja kävin äkkiseltään tutustumassa. Nuo pienet laatat tuossa haudan kannen päällä olivat muistolaattoja esim. siskontytöltä, työkavereilta, naapureilta, ym. Täälläkään (kuten myös Sveitsissä) ei ole tapana laittaa hautakiveen syntymäpäivää tai kuolinpäivää. Joissakin kivissä ei ollut lainkaan edes vuosilukuja.
Simonswaldin kohdalla mentiin tasamaalla, mutta lunta näkyi jo.

Kiipesimme mäkeä ylös ja ylös ja ylös keskellä Schwartzwaldin synkän kauniita metsiä. Saavuimme perille taas pimeän aikaan, joten aamuksi jää ottaa selvää mihin ollaan tultu.

Palaamme…

Anne ja Juhani… sekä Chili

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s