28.1.2020 Vejlestä Aarhusiin ja Randersiin. Nyt oli sellainen vierailukohde, että ei olla ennen nähty :)

Aamulla totesimme olevamme parkissa Vejlen pienvenesatamassa. Alueella oli uusia taloja. Meillä oli suora näkyväisyys paikan kuuluisimpaan rakennukseen eli tanskalais-islantilaisen arkkitehdin Olafur Eliassonin suunnittelemaan Kirk Kapitalin toimistorakennukseen nimetään Fjordenhus (vuonotalo). Kirk Kapitalin omistaa 3 veljestä, jotka ovat Legon perustajan lapsenlapsia. Rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen pääsee kuka tahansa käymään. Mielenkiintoisen näköinen pytinki 🙂

Ilmeisesti täällä asustaa jotain minivalaita. Vai oliskohan olleet pyöriäisiä?

Googlasimme Aarhusista eläinlääkärin, koska Chilin oli aika saada Echinococus-tartunnalta suojaava lääkitys. Koiran on saatava lääkitys viimeistää 24 h ennen paluuta Suomeen ja maximissaan 5 päivää ennen paluuta. Højbjergin eläinlääkäri oli sopivasti lähettyvillä, kun saavuttiin Aarhusiin. Chili sai aika ison palan maustettua lääkettä (muistutti koiran herkkupalaa) ja melkein kaiken hän popsi tuulensuojaan. Se herkkupala oli kuulemma tarkoitettu max 25 kiloiselle koiralle, joten 4 kg painavalle Chilille riitti vähän vähempikin. Lääkärikäynti maksoi n. 40 euroa. Oli kyllä mukavat eläinlääkärit.

Højbjerg dyreklinikin kotikoirat ja Chili.

Olisimme halunneet vierailla Aarhusissa Kvindemuseetissa (Naistenmuseo), mutta me ei saatu asuntoautoa parkkiin mihinkään järkevästi. Seuraava valinta oli Aarhusin kasvitieteellinen puutarha. Sinne saimme auton parkkiin! Tosin parkkipaikka oli niin täynnä vetisiä kuoppia, että tuntui kuin oltaisiin seilattu vähän kovemmalla merenkäynnillä valtamerellä…

Aarhusin kasvitieteellisen puutarhan sisäänkäynti.
Kasvitieteellisen puutarhan kaktushuone.
Kukka.
Toinen kukka.
Lummelammikko.

Kasvitieteellinen puutarha oli ihan mukava paikka. Lämmin ja muutamia kukkakin nähtiin. Kovin suuri tämä puutarha ei ole ja katseltavaa riitti meille suunnilleen puoleksi tunniksi. Koiraa sinne ei saanut viedä sisään (ihan ymmärrettävää). Ja matka jatkui…

Randersista löytyy Elvis museo! Pakkohan se oli nähdä! Randersin Elvis museo on yhden miehen eli Henrik Knudsen unelma. Hän on ikänsä kerännyt Elvis Presleyhin liittyvää esineistöä ja perusti Tanskan virallisen Elvis -fanclubin vuonna 1990. Myöhemmin hän sai idean rakentaa Randersiin Gracelandin kopion. Alkuperäinen Graceland on siis Memphisissä ja se oli Elvis Presleyn koti. Elvis kuoli Gracelandin yläkerran kylpyhuoneessa sydämen rytmihäiriöön.

Tässä kopio Elvis Presleyn syntymäkodista. Alkuperäinen sijaitsee Tupelossa, Mississipissä. Koko talo oli ehkä samaa kokoluokkaa kuin pieni suomalainen kesämökki.

Graceland Randersia suunniteltiin tarkasti ja paikalliset rakentajat lähtivätkin opintomatkalle Memphisiin tutustuakseen aitoon Gracelandiin luodakseen Randersiin sen kopion. Randersin Gracelandista päätettiin tehdä kaksi kertaa alkuperäisen Gracelandin kokoinen. Alkuperäisen Gracelandin kerrospinta-ala ennen Elviksen tekemiä laajennuksia oli 175 neliömetriä/kerros. Graceland Randers avattiin yleisölle vuonna 2011.

Siinä se Memphis Mansion nyt on.

Vuonna 2016 Graceland Randers nimettiin uudelleen ja nimeksi tuli Memphis Mansion. Museo on ainoa USA:n ulkopuolella oleva Elvis Presley -museo. Taloa saa vuokrata juhliin ja tapahtumiin. Ja toisin kuin alkuperäisessä Gracelandissä, täällä yleisö pääsee myös yläkertaan. Sisäänpääsy maksoi 13 euroa ja rapiat.

Museossa oli paljon Elvis muistoesineitä. Osan Elvis oli saanut lahjaksi, osa oli hänen henkilökohtaisia käyttöesineitään ja osan Elvis oli antanut lahjaksi faneilleen tai ystävilleen. Monesta esineestä oli myös aitoustodistukset esillä.

Kaikennäköistä muistoesinettä oli nähtävillä.

Tähän väliin tahdon kertoa erään tarinan. Minä olen eräänlainen idioottimagneetti. Tämä tarkoittaa sitä, että kaiken maailman omituiset otukset tulevat usein selittämään minulle asioita tai tapahtumia koskien ihmisiä, joita en ole ikinä tavannut tai koskien tapahtumia, joista minulla ei ole mitään käsitystä. Välillä näiden henkilöiden ajatuksenjuoksu ei tunnu olevan tältä planeetalta. Lentokoneessa viereeni sattuu usein ihminen, joka humalatilansa vuoksi tai ihan vaan muuten vaan selittää minulle samaa asiaa tunnista toiseen tai kertoo minulle parisuhdeongelmistaan/ parisuhteensa ihanuudesta/ miehensä pienestä varustuksesta… Ja näitä on sattunut niin usein, että olen alkanut epäilemään, että otsassani on kyltti, jossa mainitaan minun olevan erityisen vastaanottavainen omituisille otuksille. Tämä siis pohjustuksena seuraavalle tapahtumalle…

Lensimme vuonna 2008 takaisin Los Angelesista Lontooseen. Lentomatka on pitkä ja vierustoverin merkitys viihtymisessä on suuri. Sen takia jännitin vähän, että minkälaisen ihmisen viereen olen joutunut. Vieruskaverini oli hento, vanhempi mustaihoinen nainen ja huokaisin salaa helpotuksesta – ei huonoja ennusmerkkejä. Jossain vaiheessa aloimme juttelemaan niitä näitä ja kysyin rouvan määränpäätä. Hän oli menossa Lontoon kautta Wieniin esiintymään. Mielenkiintoista! Minkälaista musiikkia teillä on ohjelmistossa? Rouva vastasi minulle: ’Minä olin aikoinaan Elvis Presleyn taustalaulaja ja me esitämme mm. Elviksen musiikkia. Nimeni on Estelle Brown’… Vanhana Elvis-fanina olin tietenkin iloinen tavatessani lahjakkaan ja kuuluisan laulajan, joka oli työskennellyt Elviksen kanssa 😀 Estelle kuului ’The Sweet Inspirations’ yhtyeeseen yhdessä esim. Whitney Houstonin äidin kanssa.

Kuvassa Elviksen managerin Colonel Tom Parkerin osoitemuistio. Tom Parker oli muuten syntynyt Hollanissa ja hänen alkuperäinen nimensä oliAndreas Cornelis van Kuijk.
Elviksen auto
Museossa ei ollut alkuperäisen Gracelandin tapaan sisustettuja huoneita muita kuin tämä. Huom! Elvikse taulu tuolla peräseinällä. Arvatkaa mistä se on tehty… vastaus seuraavassa kuvassa.
… eli edellisen kuvan taulu on tehty karkista. 🙂
Tässä kuva kuvasta. Elvis Presley kuoli 16.8.1977 ja haudattiin ensin Forest Hillin hautausmaalle äitinsä viereen mausoleumiin. Elokuun lopussa Elviksen ruumis yritettiin varastaa mausoleumista ja siksi sekä Elviksen äiti että Elvis siirrettiin Gracelandiin ja haudattiin sinne Meditaatiopuutarhaan.

Memphis Mansionin jälkeen ajoimme läheiselle Randers City Campingiin. Nimestään huolimatta camping ei ollut lähellä cityä. Vessat ja suihkut olivat unisex mallia ja siistit. Unisex suihkut toimivat niin, että talon eteinen on kaikille yhteinen ja siitä yhteistilasta pääsee omiin, tilaviin suihkukoppeihin tai vessoihin. Oikein hyvä ratkaisu.

Me palaamme taas!

Anne ja Juhani… sekä Chili

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s