19.-20.12.2022 Matkailuautolla Bremenistä Niedermendigiin ja lopulta Saksasta Ranskaan

Lähdimme Bremenistä kohti etelää. Eteneminen oli paikka paikoin aika hidasta, koska joka puolella oli tietöitä. Lengerichin kohdalla pidimme kauppatauon.

Kuhhirtenissä ei ollut täyttä, mutta ihan mukavasti oli porukkaa joulukuiseksi sunnuntai-illaksi ja maanantaiaamuksi.
Joku muukin jatkoi matkaa, kun me olimme lähdössä. Oikealla alueen palvelurakennukset.
Rekkajono ei juurikaan liikkunut tässä kohden.
Sivuikkunasta otettu kuva. Ei ollut Lengerichissä enää lunta. Heti tämän jälkeen pysähdyttiin kauppaan.
joulusalami
Joulusalamia tarjolla 😀
Tänä on saksalainen käsitys oluesta eli sitruunanmakuinen olut. Nämä ei lakkaa hämmästyttämästä minua, mutta en ole kyllä ikinä maistanut.
Näinä ajopäivinä ei voi muuta kuin ihailla päivän kulkua. Jos ihmettelette, että mitä toinen tekee sillä aikaa kun ajellaan pitkiä päiviä, niin minä teen toimistohommia läppärillä ja välillä kudon, kun Juhani ajaa.
Bonn-Grauheindorfin silta
Pissatauko
Olen aikaisemminkin kehunut tätä vessasysteemiä: vessan käyttö maksaa euron, mutta sen euron saa käyttää ostokuponkina huoltoasemakaupassa. Vessat on tosi siistejä ja vessan rinkula peseytyy jokaisen kävijän jälkeen automaattisesti. Aivan loistava!

Vähän päälle 400 km ajettuamme oli aika pistää pyörillä kulkeva kesämökkimme parkkiin yöksi. Pienen googlailun jälkeen löysimme meille ennestään tuntemattoman stellplatzin Niedenmendigistä. Paikka oli sähkö- ja maksuautomaateilla varustettu isohko parkkipaikka. Kesäisin sieltä saa myös vettä, mutta nyt vettä ei ollut tarjolla. Mehän ollaan tällä hetkellä pelkän pulloveden varassa, koska Suomessa vedet olisivat jäätyneet, joten vesijärjestelmä oli tyhjennetty jo alkusyksystä. Ja olemme toiveikkaana joka paikasta yrittäneet saada vettä, mutta ilman tuloksia. Mutta yllättävän pitkälle pärjää 1,5 litran vesipullolla, kun käy ilta- tai aamupesulla 🙂

Sähköä alueella sai automaatista 50 sentin kolikoilla. Hinta oli n. euron kilowatti. Ihan toimiva konsepti eli ei valittamista.

Niedermendig on osa Mendigin pikkukaupunkia. Asukkaita kaupungissa on n. 9000.

20.12.2022 Niedermendigistä Printegardeen, Ranskaan

Aamulla lähdimme eteenpäin läpi pikkukaupungin kapeiden katujen. Meidänhän piti alkuperäisen suunnitelman mukaan mennä Sveitsiin jouluksi, mutta leirintäalue, jota olimme kaavailleet joulunviettopaikaksi, ei sallinut kuin yhden koiran/matkailuauto. Meillä on kaksi koiraa, joten paikka ei tullut kysymykseen. Nyt olimme siis ajelemassa kohtuu nopeasti Saksan ja Ranskan läpi kohti Espanjaa ja Torreviejaa jouluksi.

matkaparkki saksassa
Niedenmendigin stellplatz. Toi toinen matkailuauto tuli meidän jälkeen illalla, mutta me nukuttiin jo silloin.
Matkaparkki asuntoautoille
Ihan toimiva matkaparkki Niedermendigissä. Vain asuntoautot on tervetulleita.
Niedermendig
Vähän oli kapeat kadut Mendigissä…
linja-auto
…mutta hyvin me mahduttiin bussin kanssakin vastakkain 🙂
Lopulta pääsimme isommille teille.
Ihan mukavia maisemiakin nähtiin.
Luxemburgiin 80 km. Siellä taas tankataan.

Luxemburgissa ajoimme vahingossa tankkauspaikkamme ohi (tietyöt hämäsivät) ja jouduimme tekemään u-käännöksen. Yritimme toki tankata parilla muulla asemalla moottoritien ulkopuolella, mutta olivat niin pieniä asemia (siis oikeasti meidän auto oli liian iso pihaan), että ei jaksettu alkaa sorvamaan autoa niihin. Palasimme takaisin motarille ja menimme Berchemin Shellille… vain havaitaksemme, että huoltoasemalla ei ollut sähköä. Ja kun ei ole sähköä, niin ei saa tankattua, kun pumput toimivat sähköllä (mitä ei aina tule ajatelleeksi). Eikä saatu kauan kaivattua kahvia (meillä on tietenkin oma kahvinkeitin mukana, mutta olimme makustelleet mielessämme Starbucksin kahvia, joten sitä teki mieli). Vessassa sentään toimi hätävalot, mutta koppiin mennessä piti laittaa puhelimesta taskulamppu päälle, että näki missä asiat ovat. Olishan se ollut vähän noloa istahtaa istuimen ohi 🙂

matkailuauto tankkaus
No electricetet, monsieur -kuten vanhassa mainoksessa aikoinaan sanottiin. Tuossa kentällä oli mies kertomassa ihmisille, että tankkaaminen ei onnistu.
Sähköovet olivat koko ajan auki, mutta palvelut oli sulki.
Henkilökunta vahti ettei ketään mene kauppaan.
Vessakäytävällä oli hätävalot ja vessat olivat ilmaisia. Kamera vähän valehtelee tuota valoisuuden määrää. Oikeasti siellä oli aika pimeätä.

Ajoimme moottoritietä takasin pohjoiseen muutaman kilometrin ja teimme u-käännöksen palataksemme Shellin kohdille, mutta tien toiselle puolelle. Aralilla oli sähköä ja saimme tankattua dieseliä hintaan 1,6 ja rapiat euroa litralta. Sisältä Auchenin kaupasta kävimme ostamassa kahvipapuja, kun olivat puolet halvempia kuin Suomessa. Luxemburghan on kuuluisa siitä, että rajakaupat myyvät tupakkaa ja polttoainetta erittäin halvalla.

Matka jatkui vähän matkaa pohjoiseen, U-käännös ja takaisin etelään.
Aralilla oli sähkö. Shell ja Aral sijaitsevat siis samassa kohtaa moottoritietä, mutta eri puolilla tietä.
kahvin papuja
Kahvi oli melko edukasta Aralilla.

Pari sanaa Luxemburgista: Luxemburg on suurherttuakunta, jossa puhutaan luxemburgia, saksaa ja ranskaa. Se on todella pieni valtio eli Suomeen verrattuna Luxemburgin koko on vajaat 30 % Uudenmaan pinta-alasta. Asukkaita maassa on suunnilleen saman verran kuin Helsingin kaupungissa.

Saavuimme Ranskan puolelle.
Jouduimme tekemään pitstopin moottoritiellä, kun pelkääjän puoleinen pyyhkijänsulka alkoi kurkkimaan liikaa auton sivulle ja jäi sinne jumiin. Pelkäsimme, että tuulilasinpyyhkijöiden moottori kärähtää ja siksi ajoimme sivuun ja Juhani irroitti toisen pyyhkijän kokonaan. Alta aikayksikän paikalle pyyhälsi paikallinen tieturvallisuusauto, jonka ystävällinen naiskuski kysyi, että mikä vikana ja että pärjäämmekö. No, kyllähän me pärjättiin ilman apua. Onneksi Ivecon pohjalle rakennetussa asuntoautossamme on isot tuulilasinpyyhkijät, joten yhdelläkin pärjää.
Moottoritien toisella puolella oli autossa joku vika.
Koirien ulkoilutauko. Tällä pysähdyspaikalla oli ihan kunnon vessat ja lasten leikkipaikkakin. Meidän auton likainen perä tuolla rekkojen keskellä.
Satoi hissukseen ja tässä huomaa mun puolen pyyhkijän puuttumisen.
Marseille melkein näkyvissä.
Erikoiskuljetus
Meidän edellä meni erikoiskuljetus. Toi moottoripyörä oli osa saattuetta ja toi iso oranssi valo oli moottoripyörään kiinnitetty oranssi vilkkuva huomiovalo.

Oli taas aika majoittua yöksi. Ajoakin oli kertynyt jo 800 km. Yritimme päästä sisään de Lo Roche de Glun alueelle, mutta emme löytäneet autosta Camping-Car Park -korttia. Yritimme ostaa uuden kortin alueen automaatista, mutta nettiyhteydessä oli jotain vikaa. Eli eivät auenneet portit yösijan etsijöille.

Onneksi vartin ajomatkan päässä oli Au fil du Rhone le Voulte -alue, jonka automaatista saimme uuden kortin ja pääsimme yöpymään. Alue oli oikein toimiva kahden kokoisine ruutuineen. Yöpyminen maksoi 17 euroa

SIlta
Ajoimme tällaisen sillan yli.

Koirien kanssa käytiin vielä pienellä iltalenkillä, söimme iltapalan ja sitten olikin aika mennä nukkumaan.

Huomenna matka jatkuu.

Anne ja Juhani sekä Chili ja Coffee

#karavaanari #caravan #vanlife #matkailuauto #matkailuautollaulkomaille