21.1.2023 Saint-Genis-de-Saintognesta Saumurin panssarimuseon kautta Villebernieriin

Yöllä oli ollut kylmä. Eikä aamullakaan ihan hirveen lämmintä ollut. Olen tullut siihen tulokseen, että sandaalit voi tämän matkan osalta arkistoida, kun ei ole käyttöä enää. Mutta aurinko paistoi ja se oli mukavaa.

Matkaparkki Ranska
Tämä alue oli vähän suurempi parkkipaikka keskellä kylää. Hyvin toimiva. Menossa juuri harmaavesien tyhjennys
Illalla täällä oli enemmän autoja, mutta monet lähtivät jo aikaisin aamulla.
Nurmikko huurteessa
Kylän laitamilla ollaan
Aamulenkillä.
Koirien kanssa matkailuautolla
Missä sää viivyt!? Meillä kiire sisälle, ettei Juhani karkaa!
Matkaparkki Ranskassa
Vähän lasinen kuva, mutta otettu sivulasin läpi. Matkaparkin osoite on Rue Fanny, joka englannissa tarkoittaa suurinpiirtein Pimppakatua. En tiedä kuka tai mikä tämä alkuperäinen Fanny on ollut, mutta hymyiltiin tälle ääneen 🙂
Perinteinen ranskalainen talo. Oikein viehättävä.
En tiedä varmasti mikä maatalouteen liittyvä tuotantolaitos tuo on, mutta saattais olla viiniin liittyvä tai ehkä viljaan.

Talvella avoinna olevien museoiden löytäminen on aina vähän arpapeliä, mutta Saumurin (siis paikkakunta Saumur, ei se ompelukone) panssarimuseo näytti olevan auki. Tai siis museon oikea nimi on Musée des Blindés.

Ajomatkaa Saint-Genis-de-Saintognesta Loiren laaksossa sijaitsevaan Saumuriin oli vajaat 230 km. Mikäs siinä oli ajellessa auringonpaisteessa läpi kauniin ranskalaisen maaseudun.

Matkailuautolla Ranskassa
Ei löytynyt meille parkkipaikkaa, joten parkkeerattiin kolmeen ruutuun.

Saavuimme museolle ja jalkauduimme. Sisäänpääsymaksu oli 10 e/hlö. Mehän ollaan vierailtu aika monessa toiseen maailmansotaan keskittyvään museoon, mutta tämä museo oli vähän erilainen. Siellä oli toki WW2 aikaista kalustoakin, mutta myös paljon muuta. Museossa on näytillä yhteensä 150 tankkia, 35 panssaroitua ajoneuvoa ja 35 tykkiä. Kalustoa on 17 eri maasta ja kokoelma painaa yhteensä n. 7000 tonnia eli 7 miljoonaa kiloa. Kalustoa on vuodesta 1917 vuoteen 1993. Kaikkia tankkeja ei ole tilanpuutteen vuoksi mahdollista pitää esillä yhtäaikaa. Tämä on kuulemma maailman suurimpia panssarimuseoita.

Musée de Blindés ulkopuolelta
Mielenkiintoisesti maalattu rakennus.

Nykyisen maailmantilanteen vuoksi panssarivaunut ovat hyvin mielenkiintoisia ja olikin kiva nähdä kuinka isoja kapistuksia ne oikeastaan ovat. Ja vuorostaan, että kuinka pieniä ensimmäiset panssaroidut ajoneuvot olivat. Sodankäynnin kannalta panssarivaunut ovat muuttaneet maalla tapahtuvia taisteluja 1800-luvun hevosvetoisten kulkuneuvojen aikakaudelta hurjasti. Panssarimuseon rinnalla mainostettiin toista museota, jossa käsiteltiin nimenomaan hevosten aikaḱauden sodankäyntiä.

Melko makaaberi nimi tankille: Fleur D.Amour eli Rakkauden kukka.
Pienehkö tankki.
Siinä niitä nyt on: brittiläisiä panssarivaunuja eli tankkeja.
Oli se aika vakuuttava ilmestys toi brittiläinen tankki.
Panssaroituja sota-ajan ambulansseja.
Tämä oli ilmeisesti joku kuljetustankki.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on sellainen asia, että syy miksi panssarivaunuja kutsutaan tankeiksi (tank=säiliö), tulee ensimmäisen maailmansodan ajoilta, jolloin britit laivasivat panssarivaunuja Manner-Eurooppaan taistelutehtäviin. Hämäämistarkoituksessa rahtikirjoissa luki ’Watertanks for Mesopotamia’ (”Vesisäiliöitä Mesopotamiaan”).

Taitaa olla aavikkosotaan suunniteltu tankki. Mielenkiintoinen on kuitenkin tuon rakenne…
… joka muistuttaa tilkkutäkkiä.
Ranskalaisten tankkien evoluutiota.
Kylmän sodan aikaisia juttuja
Tässä on havainnollinen esitys D-Dayn tapahtumista eli toisen maailmansodan yksi tärkeimmistä hyökkäyksistä Euroopan vapauttamiseen Natsi-Saksan vallan alta. Utah, Omaha, Gold, Juno ja Sword olivat koodinimiä eri joukkojen hyökkäyspaikkoihin. Hyökkäys alkoi 6.6.1944 ja jatkui monta kuukautta. Yleensä kuitenkin puhutaan D-Daystä sodan loppumisen taisteluna.
Ambulanssi
Sodanaikainen ambulanssi. Mielenkiintoiseksi tämän kuvan tekee toi mustavalkokuva, tuossa edessä.
Puhdetöitä Rintamalla
Naiset kutovat ilmeisesti sukkia, koska on 4 puikkoa käytössä.
Miinanraivaaja
Miinanraivaajatankki
Yksityiskohta pienoismallista.
Pienoismailli
Tämä oli myös pienosmalli. Ratikka ei pääse eteenpäin, koska pommitus on tuhonnut kiskot ja kadun.
Vastarintaliikkeen toimintaa.

Yöksi menimme matkaparkkiin Camping-Car Park Villebernieriin. Alue oli rauhallinen ja sijaitsi ulkoilureittien varrella. Me emme saaneet sähköä tänä yönä, koska alueen pääsulake oli simahtanut (tämän meille kertoi aamulla oveen koputtanut vikaa korjaamaan tullut huoltomies).

Alkoi taas ilta saapumaan.

Tässä se meni tämäkin päivä. Mielenkiintoisia asioita tuli opittua.

Palaamme huomenna!

Anne ja Juhani sekä 2 pientä puudelia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s