22.1.2023 Asuntoautolla Villebernieristä Le Mansin kautta Saint-Saturniin. Ja taas löytyi paikannimi, joka jäi mieleen :)

Tänään otimme kohteeksi Le Mansin. Siellä sijaitsee Le Mansin 24 h museo ja sinne me halusimme.

asuntoautolla ranskassa
Villebernierissä oli sen verran vähän populaa, että ei ollut niin tarkkaa mihin sen auton parkkeerasi.
Sarthe joki oli kaunis. En tiedä oliko toi juttu tuossa rannalla Loch Nessin kauan kateissa ollut serkku, mutta ei se juurikaan liikkunut.
Saumur. Se kaupunki.
Saattaa vaikuttaa siltä, että tässä on viljeltyä puustoa. Vai?
Jee! Aurinko paistoi aina välillä.
Noyantin kylä.
Vesitorni Le Ludessa.

Le Mans on pienehkö kaupunki, jossa asuu vajaat 150 000 asukasta. Se on Sarthen departementin pääkaupunki, jonka historia ulottuu ajanlaskun aloittamisen tienoille. Kaupungissa on yhä nähtävillä 200-luvulla rakennettu amfiteatteri.

Nykyään Le Mans tunnetaan parhaiten 24 tuntia kestävistä autokisoista, jotka ajetaan Circuit de la Sarthella. Kisat ajettiin autoilla ensimmäisen kerran 26.5.1923 eli tänä vuonna vietetään 100-vuotisjuhlaa.

le mans 24 museo
Museorakennus ulkoa. Tuossa oikealla on sisäänkäynti radalle, mutta se osa on nyt remontissa. Emme päässeet vierailemaan radalla.

Le Mansin kilpailussa on kyseessä kestävyysajo, jossa ajetaan 3 kuljettajan voimin/auto. Rata on 13,62 km pitkä ja sitä ajetaan täydet 24 tuntia. Vuonna 2021 voittaja ajoi 371 kierrosta eli 5055 km ja rapiat. Vuoteen 1971 asti kilpailu ajettiin ’juoksevalla lähdöllä’ eli autot olivat paikallaan lähtösuoralla ja kuljettajat juoksivat varikolta autoihinsa, käynnistivät ne ja lähtivät ajoon ilman turvavöitä. 1971 lähtötapa todettiin liian vaaralliseksi ja nykyään turva-auto päästää autot radalle.

Kuljettajien ajoaikaa säädellään niin, että kukaan kuljettaja ei saa ajaa yli 14 tuntia 24 tunnin ajosta. Ajoajat vaihtelevat vähän luokittain.

Heti sisääntuloaulassa oli näytillä yksipaikkainen Porche.
Vähän vanhempaa palokalustoa.
Le Mansin 24 h kilpailun idean isä oli Georges Durand. Vuonna 1864 syntynyt mies oli journalisti ja autourheilutoimija. Huomaa seuraava kuva: Bentley
Ferdinand Porche (Ferry Porche). Seinässä lukee Porchen lausahdus:
24 tuntia on joukkueen vaikein tuomari
Tuntuu, että kaikki autojen kanssa tekemisissä olevat ihmiset ovat olleet aikoinaan mukana Le Mansissa. Vuorossa Henry Ford II.
Ranskalainen Odette Siko (1899-1984) muodosti ensimmäisen naisista koostuvan Le Mansin kilpailujoukkeen vuonna 1930. Aikana, jolloin naisten paikka ei aina itsestään selvästi ollut kodin ulkopuolella, urheilussa saati julkisuudessa Odette Siko silotti tietä tuleville naispuolisille maailmantähdille, kuten rallikuljettaja Michelle Moutonille.
steve mcquuen
Steve McQueen (1930 – 1980) oli vankkumaton autourheilumies. Vuonna 1971 hän oli pääosassa filmissä Le Mans (fiktiivinen). Näyttelijä olisi itsekin halunnut ajaa LeMansissa, mutta vakuutusyhtiön mielestä se oli liian vaarallista. Minulle on filmistä jäänyt mieleen McQueenin repliikki: ’Radalla ajaminen on elämää. Kaikki muu ennen tai jälkeen – se on vain odottelua’
Jokaisen pienen autofanaatikon toiveuni. Tämä tila oli täynnä pienoismalleja Le Mansiin osallistuneista autoista.
Tässä vähän uudempia kilpureita.
Pienoismalli vanhan ajan kilpailuista
le mans 24 moottoripyörät
Le Mansissa on aina ajettu myös 2 pyöräisillä. Voisin väittää, että takarenkaassa ei ole juurikaan kuviota.
Vähän vanhempaa kilpailukalustoa.
Vähän tuoreempaa, mutta vieläkin aika vanhaa kalustoa. Kaunis!
Naiset ovat ajaneet autoja jo aika kauan. Älkää kysykö nosita kulkuneuvoista – ei ole mitään tietoa.
Tämä oli aika mielenkiintoinen tapaus. Katsokaas tuota rattia…
… siinä on 2 ohjauspyörää samassa tangossa. Varmaan joku viisaampi osaa selittää tämän hienosti. Minä vaan ihmettelen. 🙂
Kromia piisaa

Suomalaisia on voittajatiimeissä ollut yksi ainoa eli Jyrki Järvilehto (J.J. Lehto), joka on ollut voittajatiimissä kahdesti – vuosina 1995 ja 2005. Muita suomalaisia osallistujia on mm. Toni Vilander, Mika Salo, Markus Palttala, Harri Toivonen ja Keke Rosberg.

Museossa on Keke Rosbergin ja J.K Jabouillen kilpa-auto.
hybridi audi le mans
Uusinta uutta kilpailukalustoa.
Kunnon takasiivet!
Tallipilttuussa voi seurata oman auton ja kilpailijoiden sijoituksia. Nykyään autoista välittyy mm. polttoaineen määrä suoraan FIA:lle tai siis sen edustajalle kilpailupaikalla.
enzo ferrari
Kauniita ovat. Huomaa taustalla oleva filmiryhmä.
Haastattelu käynnissä. Saatettiin joutua filmille.
Tältä siellä lähtösuoralla näyttää kilpailun kestäessä. Toi musta juttu kuvan edustalla on köydenpidin.
Ja tältä siellä lähtösuoralla näyttää rempan aikana. Kuva otettu aidanraosta. Aluetta ympäröi korkea aita, jonka päällä oli Natolankaa (piikkilankaa).

Museon jälkeen etsittiin yöpymispaikka. 8 km päässä Saint-Saturnin -nimisessä paikassa oli taas loistava ranskalainen asuntoautoille tarkoitettu parkkipaikka. Oli jo aikakin syödä ja valmistella seuraavaa päivää.

Sen verran oli kapea alikulku, että vuorotellen kummastakin suunnasta kuljettiin.
matkaparkki ranska
Alueella oli vajaan 10 autokuntaa ja illalla tuli lisää, kun meillä oli jo verhot säpissä. Tosin osa jatkoi matkaa jo ennen kukonlaulua.

Tapasimme Saint-Saturninissa brittiläisen autokunnan, joka oli menossa takaisin Britteihin. Heillä oli asumisoikeus Espanjassa ja he viettävätkin siellä suuren osan vuotta.

Olemme Ranskassa ajaessa käyttäneet aika paljon moottoriteitä ja tietulliteitä. Tämä ihan siitä syystä, että pikkuteillä eteneminen on tuskaisen hidasta. Liikenneympyröitä on tuhkatiheään ja tällaiselta isolta autolta vie aikaa hiljentää vauhtia ja toisaalta taas kiihdyttää. Lisäksi pienissä kylissä ei ole miellyttävää yrittää eteenpäin linja-auton kokoisella liikkuvalla talolla, kun paikalliset ovat tottuneet ajamaan kuin olisivat Fittibaldin huonetta ja sukua. Vauhtia riittää ja etenkin omalaatuisia liikennesääntöjen tulkintoja. Hyvin me ollaan pärjätty. Mitä nyt aiheutettiin suuri määrä tööttäyksiä matkan varrella, kun oven alapuolella oleva porras oli jäänyt auki. Se tulee kokonaiset 15 cm seinän linjan ulkopuolelle, mutta se oli ranskalaisille liikaa. Pysähdyttiin ja nostettiin porras takaisin auton alle.

condom
Ai niin! Unohtui edellispäivänä laittaa tämä kuva. Jos ihmettelette, että missä se Condom on, niin sekin on Ranskassa. Ei edes kauhean kaukana Cadillacista. 🙂

Sellaista meillä tänään.

Anne ja Juhani sekä 2 puudelia