Karlskronassa piti ihan laittaa kello soimaan aamulla, ettei tule nukuttua liikaa. Meillä on varattuna liput Nynäshamnista Hankoon lähtevään laivaan klo 20.00 ja satamassa pitää olla vähintään klo 19.00. Ei olla ikinä ennen tuota väliä reissattukaan.

Karlskronan satama
Yksi toinen auto oli tossa parkissa. Oli rauhallista.

Keli ei ollut ollenkaan pahempi: vanhaa taivastakin näkyi. Hjortediin asti oli poutainen keli, mutta sitten alkoi satelemaan. Pysähdyimme tankkaamaan Ringarumissa ja sillä aikaa, kun me tankattiin, oli maa muuttunut valkoiseksi. Räntää tuli, mutta se nyt on odotettavissa näin talvella.

Karlskrona
Söderåkran kohdilla oli jotenkin keväinen meininki.
Myös täällä itäisellä reitillä on näitä kolmikaistayeitä. On tullut joskus pohdittua, että kuinka usein sattuu jonkun auton hajoaminen tuohon kaistalle, missä ei pääse ohi.
Alkoi näkyä lunta tienpientareella.
Tankkaustauko Ringarumissa. Huom! Ei lunta.
Tankkaustauko loppui. Huom! Lunta havaittavissa.

Ingelstan kohdalla pysähdyimme kauppaan. Nyt näkyi kaupassa jo suomalaisiakin tuotteita. Pieni vinkki Espanjaan matkaaville: jos haluat käyttää hajusteettomia tuotteita (pyykinpesuaine, shampoo, hoitoaine, saippua, yms) osta ne viimeistään Tanskasta tai Flensburgista. Sen jälkeen hajusteettomien tuotteiden löytäminen on onnenkauppaa. Me löysimme Ranskasta hajusteettoman, nestemäisen saippuan vauvan tarvikkeiden osastolta.

Karjalanpiirakoita tarjolla
Fazeria tarjolla…
Kierratystä parhaimmillaan. Kaikelle on oma luukkunsa.
Ajettuamme Euroopan läpi osaamme arvostaa pohjoismaista kierrätyskulttuuria. Pullot keräykseen eikä roskikseen.

Saavuimme Nynäshamniin klo 18.15 ja sataman portilla mukava naisvirkailija kertoi, että hän jo meinasi soittaa meille, koska olimme ainoa laivasta puuttuva ajoneuvo.

Nynäshamnin satama
Stena Linen laiva odotti meitä ja muita matkustajia saapuvaksi. Laivaan ei oteta lainkaan matkustajia ilman autoa.
Aika kapeeta ränniä ajettiin ylös ulkokannelle. Mutta kun kerran rekat siitä mahtuu, niin kyllä mekin. Saatiin auto sähköön matkan ajaksi.

Kävimme laivassa syömässä ja sitten olikin aika mennä pitkälleen täyden vatsan viereen. Keskustelimme ruokailussa muutaman suomalaisen rekkakuskin kanssa.

Hytti oli ok, mutta sängyssä oli putoamisen estävä reunarauta, joka oli ihan syvältä. Sängystä ei päässyt mitenkään pois sulokkaasti, vaan se oli joka kerta yhtä hankalaa.

Kova kiire, ettei jää kyydistä.
Tässä kuvassa näkyy ne putoamisenestolaidat. Karsee keksintö.
Ylemmän kerroksen kansi. Sieltä on yksi rekka tulossa ylös tuota ränniä.
Tässä kartta Stenan linjoista. Tukholma on tuossa kartassa vähän Nynäshamnin yläpuolella tuolla lahden pohjukassa.

Saavuimme aamulla klo 10.00 Hankoon. Tullimiehet kyselivät missä olemme olleet ja mitä meillä on mukana eli onko tupakkaa (ei ensimmäistäkään), nuuskaa (yäk!) tai ylimääräistä alkoholia (ei, muutama kori olutta ja jokunen sixpäkki siideriä). Pääsimme taas jatkamaan matkaa.

Hanko
Likaisen sivuikkunan läpi otettu kuva kuljetusta odottavista autoista Hangon satamassa. Niitä riitti.

Kun lähdimme matkaan 17.12.2022 lunta oli paljon enemmän. Nyt lumi oli ehtinyt jo sulaa ja jäätyä paikkapaikoin.

Hangossa ei ollut lunta.
Vihdissä oli lunta.

Mitä tästä reissusta jäi mieleen? Espanjan loistavat kelit ja lämpö. Tuli liikuttua paljon enemmän kuin mitä Suomessa samaan aikaan. Toinen asia oli Ranskassa Normandia. Maisemat olivat kauniita, vaikka olikin aika kylmä. Kumma juttu, että Ruotsissa oli lunta, mutta siellä oli lämpimämmän tuntuista kuin Normandiassa.

Seuraava mieleen jäänyt asia on hintojen nousu. Espanjassa ruokakaupassa jotkut hinnat olivat Suomen tasoa tai jopa korkeammat. Saattaa tuntua, että kinkkupaketin hinta on edullinen, kun paketti maksaa vain euron. Mutta kun ottaa huomioon, että paketissa on 5-6 ohutta siivua makkaraa, niin kilohinta ei ole edullinen. Saksassa hintataso oli huomattavasti edullisempi.

Sellainen asia muuten, että Espanjassa saattaa polttoaine olla näennäisesti huomattavasti halvempaa kuin Suomessa, mutta polttoaineen laatu saattaa olla sellainen, että auto ei toimi kuten sen pitäisi. Näistä ongelmista luimme Espanjassa.

Ja vielä yksi huomio eli television tarjonta eri maissa. Espanjassa katselimme kymmeniä jaksoja CSI sarjaa, 5-0 poliisisarjaa jne. Ranskassa telkusta tuli jotain kevyempää ja sarjat olivat sellaisia mitä ei tarvinnut seurata aktiivisesti, koska ne oli pääasiassa hömppää. Saksassa tuli tosi paljon historiadokumentteja. Toinen maailmansota on edelleen esillä Saksassa isosti.

Kun kurvasimme omaan pihaan, koirat selkeästi tiesivät missä ollaan. Kun avasimme oven, niin koirien piti kiertää pihaa vähän aikaa ympäri. Ja sisällä kotona piti nuuhkia kaikkia tuttuja hajuja, käydä katsomassa ruokakuppi, pyörähtää sohvalla ja mennä takasin ulos.

Tässä vielä kuva Espanjan lämmöstä 🙂

Yritämme ehtiä kevään aikana johonkin lyhyempään reissuun. Raportoimme taas! Kiitos, että olet seurannut reissuamme 🙂

Anne ja Juhani ja 2 puudelia

Yksi kommentti artikkeliin ”1.-2.2.2023 Karlskronasta Nynäshamniin ja laivalla yli Hankoon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s