15.4.2017 Groningen, Hoogesand ja Wümme eli vanhoja busseja ja majapaikan etsintää

Olimme illalla huomanneet jossain kyltin Nationaal Bus Museumista ja pienen googlauksen jälkeen totesimme sen olevan muutaman kilometrin päässä. Sinne oli päästävä.

Ei ihan ole moottoritie eikä se kyllä ollut kuumakaan, mutta tie kumminkin.

Saavuimme bussimuseon ovelle huomataksemme sen avautuvan vasta klo 13. Meillä oli siis tunti aikaa. Kävimme kylän kaupassa ja eksyimme myös alkoholikauppaan. Juhani löysi pari paikallista olutta ja juttelimme henkilökunnan kanssa tovin. Mukavia miehiä. He kertoivat, että kanaaleja pitkin uitetaan isojakin laivoja pitkälle sisämaahan. Alue on ollut kuuluisa turvetuotannosta.

Mukavan tuntuinen alkoholikauppa. Pöydän ääressä voi maistella.

 

Avoinna olleet maistelupullot…

Kello lähestyi yhtä ja menimme bussimuseolle uudestaan. Tällä kertaa pääsimme sisään. Sisäänpääsy maksoi aikuiselta 6,50 e ja siihen sisältyi kupillinen kahvia (saimme punaisen poletin kahvia varten, ei ollut muuten konekahvia vaan pumpputermoksesta).

Museo ei ollut järkyttävän iso, mutta siellä oli silti 30 bussia sisällä. Lisäksi toisessa hallissa oli n. 20 projektia odottamassa käsittelyä, mutta niitä ei päässyt katsomaan. Museossa oli myös linja-autonkuljettajien ja rahastajien vaatetusta. Mielenkiintoinen paikka!

Tämä ’bussi’ tuotiin Englanista toisen maailman sodan jälkeen helpottamaan paikallista kalustopuutetta. Alunperinhän tämä on toiminut kuorma-autona. Auton matkustamossa ei ollut ikkunoita ollenkaan.

 

’Bussissa’ oli kaksi penkkiä eli yksi pitkä kummallakin sivulla.

 

Linja-autoa ajettiin linjalla. Mitäs sitten, kun tultiin pysäkille, eikä asiakkaat nähneet ulos? No, kuljettaja kilautti tätä metallista kelloa pysäkin merkiksi. Ai minkälainen se ääni oli? Sanotaan nyt näin, että kauhean pitkiä unia ei takaosassa todennäköisesti otettu – ääni oli sen verran voimakas 🙂  Huomaa ohjaus englantilaisittain oikealla.

 

Bussien pienoismalleja

 

Tämä oli bussimuseon ensimmäinen bussi. Perustajat (5 kpl) olivat kukin laittaneet likoon 1000 guldenia ja ostivat tämän auton. Siitä se ajatus sitten lähti 😉

 

Kyllä kuljettajalla pitää skraka olla. Tässä oli eri aikakausien kravatteja.

 

Vanhoissa autoissa kuskin penkissä oli halkio. Ilmeisesti tarkoitus oli lisätä ilmanvaihtoa selässä.

 

Tämä Volvo on ollut oikeusministeriön käytössä vankeinkuljetuksessa. Auto eläköityi vuonna 2004. Tässä oli erikseen edessä alue, joka oli erotettu matkustamosta plexillä.

 

Kaunis Mersu -bussi.

 

Mielenkiintoisia tuulilasiratkaisuja löytyi…

 

Museo ulkoa. Huomaatteko mitään yhtäläisyyttä edellisen kuvan tuulilasiin?

Meillä meni museossa pari tuntia ja museon jälkeen nokka kääntyi kohti Bremeniä. Reisemobil Stellplatz Kuhhirten oli palvellut meitä jo muutaman kerran loistavasti, joten siellä voisi viettää seuraavankin yön.

Pääsimme perille ja huomasimme portilla kyltin ’Komplett!’ eli alue oli täynnä. Ja siltä se kyllä näyttikin. Joen toisella puolella erään hotellin pihalla oli myös asuntoautoparkki. Eikun etiäpäin. Mutta täynnä oli sekin… Pääsiäinen on ilmeisesti hyvin keväinen juhla, jota viettämään lähdetään pois kotoa.

Tässä olemme suunnilleen samoilla tienoilla kuin missä se Kurhhirtenin alue sijaitsee, mutta toisella puolella jordaania. Pääsiäiskokko 😀

Mitäs seuraavaksi? Löysimme Stellplatz am Weichelseen (Wümme, Rotenberg, Ottersberg – älkää kysykö mikä oli kylä, kunta tai maakunta, siitä meillä ei ole tietoa 😉 ) ja sitä kohti mars! Pääsimme perille ja totesimme, että melko täyttä oli sielläkin, mutta saimme automme sähkön ääreen, kun vähän sovelsimme auton sijoittelua. Yöpyminen ei maksanut mitään ja sähkökin maksoi kohtuulliset 1 e/8 tuntia. Saimme myös vettä otettua hanasta (maksoi 1 e, en tiedä paljonko sillä eurolla olisi vettä saanut, mutta meille menee säiliöön n. 100 litraa). Suihkua ei nyt ole eikä vessaa, mutta luulisin, että arkena urheiluhallin vessat olisivat olleet käytössä (siis parkki sijaitsee urheiluhallin parkkipaikalla).

Ihailimme suurta pääsiäiskokkoa, joka oli sytytetty vähän matkan päähän. Paikalla oli palokunta vahtimassa tulta ja aika paljon ihmisiä.

Onneksi tuuli vei kokon savut toiseen suuntaan.

 

Huomiseen….

Anne ja Juhani

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s