23.12.2019 Löwensteinista Sveitsin puolelle Lauterbrunneniin

Aamusta saimme siis pyykkiasiat selvitettyä ja Chilin kuntoiluasiat hoidettua, joten pääsimme jatkamaan matkaa kohti Sveitsiä.

Saniteettitilat olivat pirtsakan punavalkoiset ja hyvin siistit.
Taustalla huoltorakennus. Etualalla Chili 🙂

Keli oli kostea, märkä ja jopa sateinen paikkapaikoin. Lämpöä oli 3-6 astetta eli siellä missä aurinko pilkahti, oli heti lämpimämpää.

Klo 11.30 satoi vettä Sindelflingenin kohdilla…
…ja kahta tuntia myöhemmin aurinko pilkahti Geisingenin kieppeillä.

Saavuimme Sveitsin rajalle, joka on EU:n raja, koska Sveitsi ei kuulu Euroopan Unioniin. Meidät pysäytettiin rajalla ja ystävällinen tullivirkailija kysyi, että olemmeko maksaneet tietullit. Toki olimme. Meidän asuntoauto on yli 3500 kg, joten meille Vignet ei soveltunut, vaan ostimme mobiili-apilla 10 vapaavalintaista päivää (voimassa 365vrk), joilla maksetaan tietullia Sveitsiin. Jos tietulleja ei ole maksettu, niin luvassa on vähintään sakkoja, joten kannattaa kyllä maksaa se 35 frangia (vähän päälle 30 e) ihan suosiolla. Pienemmällä autolla maksu on vähän vajaan 30 euroa/kalenterivuosi.

Tulliasema Saksasta Sveitsiin

Kävimme Zürichissä vähän mukiostoksilla (Starbucks YAH-sarja). Ja sen jälkeen suuntasimme kohti vuoristoa – toki menimme Luzernin mukikaupan kautta. Olemme olleet Luzernissa aikaisemminkin ja tunnistimme joitakin paikkoja eli oli melkein mukava ajaa siinä kaupungissa.

Zürich. Kivoja metallipuita joen rannassa.
Luzern

Keli oli edelleen märkä ja sateinen, kun vuoret alkoivat vilahdella näkökentässä edessämme. Siirryimme isoilta teiltä pienemmille ja alkoi kiipeäminen mäkiä ylös. Ja se mikä menee ylös – se tulee myös alas eli seuraavaksi tuli tietenkin alamäki. Tien pientareilla alkoi näkyä lunta ja metsät muuttuivat havumetsiksi. Näkyvissä oli perinteisiä taloja ja karjasuojia vuorten rinteillä.

Lumihuippuisia vuoria näköpiirissä.
Kiivettiin jyrkähköä mäkeä ylös ja pysähdyttiin levikkeelle päästämään kiireisimpiä meidän ohi.

Saavuimme Lauterbrunneniin Camping Jungfrauhun kello 17 jälkeen illalla. Olimme varanneet joulun majoituksen etukäteen, koska jouluna tuppaa olemaan vähän ruuhkaa ja varsinkin isolla autolla liikkuessa etukäteisvaraus on turvallisinta, jos oikeasti haluaa jonnekin tiettyyn paikkaan majoittua. Olimme alunperin varanneet paikan 24.12. alkaen, mutta koska matkamme joutui nopeammin kuin olimme arvioineet, kysyimme mahdollisuutta tulla päivää aikaisemmin ja onneksi se sopi.

Lauterbrunnen on n. 2500 asukkaan kunta Bernin kantonissa ja näyttää siltä, että suurin osa ihmisistä saa elantonsa turismista tavalla tai toisella.

Me teimme iltaruoan, koristimme joulukuusen, katselimme vähän TV:ta, kävimme iltalenkillä ja tutustuimme alueen palveluihin.

Chilin poseeraaminen ei ollut ihan niin helppoa kuin kuvasta saattaisi kuvitella. 😀 Hyvin hän kuitenkin jaksoi toivotella hyvät joulut kaikille.

Vaikutuksen teki camping alueen vieressä sijaitseva pystysuora kallionseinämä, joka oli valaistu. Kalliota pitkin valui ohut vesiputous.

Jungfrau alueen portti ja kalliota.

Toivotamme kaikille oikein rauhallista joulunaikaa (jota siis kestää loppiaiseen asti).

Anne ja Juhani sekä Chili

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s