21.2.2013 Go west! eli matkalla saaren länsiosiin

Aamulla hoitelimme vähän työhommia ja sattumalta ulkona satoi juuri silloin melkein puoli tuntia. Pilvet hälvenivät aika nopeasta ja nautimme loistavasta auringonpaisteesta. Täällä Madeiralla muutenkin säät vaihtelee aika nopeasti. Vuorilla on yleisempää, että on pilvistä tai että vettä tiputtelee hiljakseen, mutta alhaalla rannikon tuntumassa on aika usein aurinkoista.

IMG_5119

Otimme suunnaksi Calhetan kaupungin. Matkalla poikkesimme Cabo Giraon näköalapaikalle. Siellä on Euroopan korkein yhtenäinen pudotus suoraan mereen eli 589 m. Jopa maailman mittakaavassa pudotus on ainutlaatuinen. Näkymä Funchaliin oli aika bueno. Sitten viime vierailun näköalatasanteelle oli rakennettu vähän lisää tellinkiä ja pudotuksen ylle oli rakennettu lasilattiainen lisäosa. Korkeanpaikankammoiselle yli 500 metrin pudotuksen yläpuolella kävely oli aika jäätävä kokemus.

Gabo Giraolta Funchaliin päin oli hyvät näkymät.
Gabo Giraolta Funchaliin päin oli hyvät näkymät.
Puuta sanotaan Mimosaksi, mutta on kuulemma akaakioiden sukua.
Puuta sanotaan Mimosaksi, mutta on kuulemma akaakioiden sukua.

Matka jatkui ja löysimme Calhetan. Kaupunkiin oli rakennettu aivan hiljakkoin hiekkaranta – tai itseasiassa 2. Madeirallahan ei ole ollenkaan hiekkarantoja, vaan suurin osa rannoista on vulkaanista kiveä suurina kappaleina tai sit pelkästään kiveä. Ilmeisesti tänne halutaan houkutella myös rantalomailijoita.

IMG_5882

Nautimme lounaan rantabaarissa ja jatkoimme kävelyä rantabaarirykelmän ympäri. Jossain vaiheessa talon takana sijaitsevasta kallioseinästä oli lähtenyt liikkeelle suurempikin kivivyöry – oli nimittäin osa liikkeistä saanut yllätysvieraita suoraan katon läpi liikkeesen.

Ei ollut meidän laiva Calhetan satamassa, vaikka tiettyä sukulaisuutta olikin havaittavissa :)
Ei ollut meidän laiva Calhetan satamassa, vaikka tiettyä sukulaisuutta olikin havaittavissa 🙂

Matka jatkui vältellen tunneleita. Ajelimme vuoren yli pikkukylien läpi ja ihailimme paikallisen senioriväestön vuorikauriin taitoja. Päivittäinen ravaaminen ylös ja alas pystysuoria katuja pitää kunnon yllä.  Ihmettelimme myös, että vuoden 2012 kesän maastopalot olivat tuhonneet todella suuria alueita metsää, mutta ilmeisesti palomiehet olivat onnistuneet pitämään tulen poissa taloista, kun ei näkynyt tuhoutuneita rakennuksia ollenkaan.

Löysimme erään kylän liepeiltä kahvilan. Saattavat omistajat ihmetellä suomalaisten intoa valokuvata heihän kahvilaansa :)
Löysimme erään kylän liepeiltä kahvilan. Saattavat omistajat ihmetellä suomalaisten intoa valokuvata heihän kahvilaansa 🙂

Saavuimme Porto Moniziin saaren pohjoisosaan.  Ihailimme mahtavan suuria aaltoja, jotka iskeytyivät voimalla ja pauhulla laavakiviseen rantaan. Oli aivan loistava, myöhäisiltapäivän auringon valo kuvata aaltoja ja maisemia. Ja kuvasin vähän paikallisiakin.

Porto Moniz tuolla alhaalla
Porto Moniz tuolla alhaalla

Porto Moniziin on rakennettu rantaan, terävien kallioiden väliin merivesiallas, joka pysyy tyynenä, vaikka meri kuinka pauhuaa.

Mies miettii syntyjä syviä...
Mies miettii syntyjä syviä…
Uimakelpoinen vesiallas on eristetty myrskyävästä merestä
Uimakelpoinen vesiallas on eristetty myrskyävästä merestä

Palasimme Funchaliin Sao Vicenten pitkän tunnelin kautta. Totesimme, että pohjoisrannan monet pikku tunnelit oli suljettu ja viereen oli rakennuttu uudet ja ehkä paremmat tunnelit. Varmasti paikallisten on mukavampi liikkua nopeasti paikasta toiseen, mutta matkailijalle olis ollut kiva käyttää vanhaa tietä, kun kerran kiirekään ei vaivaa.

Enpä ollut ennen tällaistakaan liikennemerkkiä nähnyt...
Enpä ollut ennen tällaistakaan liikennemerkkiä nähnyt…

Tänään nähtiin taas hienoja maisemia. Mitähän huomenna on vuorossa?

Anne ja Juhani

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s