30.6.2013 Sylt

Tämänkertaisen reissun mahdollistivat asiakkaat, jotka halusivat isolla bussilla Syltiin leireilemään. He ovat viikon Syltin saarella ja me vietämme työntäyteistä kesälomaa.

Paikallinen talo. Kaikkien talojen tmpärillä on jonkinmoinen tuulensuojaistutus tai maavalli.
Paikallinen talon malli. Kaikkien talojen ympärillä on jonkinmoinen tuulensuojaistutus tai maavalli.

Sylt on ollut saari suunnilleen 400 vuotta. Saari sijaitsee n.9 – 16 km mantereelta ja keskeltä saarta on rautatieyhteys mantereelle. Sylt on 38 km pitkä, mutta kapeimmalta kohdaltaan vain 320 metriä (pinta-ala on vajaat 100 neliö km). Ilmasto on talvella jonkin verran leudompi kuin mantereella, mutta kesällä täällä on kylmempää kuin mantereella. Saaren suurin elinkeino nykyään on turismi ja Sylt on kuulemma saksalaisten julkkisten suosiossa. Tosin me nyt ei tunnistettais yhtään saksalaista julkkista, vaikka tuliskin vastaan. 🙂 No, julkkisten ja raharikkaiden läsnäolon voi aavistaa, kun katselee kauppavalikoimaa. Saarella asuu vakituiseen  21 000 henkeä ja täällä on kaikkien designereiden kauppoja yllin kyllin alkaen Hermesistä ja päättyen Tommy Hillfingeriin. Löysimme myös Marimekon tuotteita myyvän myymään. Itseasiassa meillä oli vaikeuksia löytää ruokakauppa täältä.

Käytiin kääntämäsä bussi niemen nokassa ja siellä oli lampaita silmänkantamattomiin.
Käytiin kääntämäsä bussi niemen nokassa ja siellä oli lampaita silmänkantamattomiin.

Syltin saarella käydään loppumatonta taistelua eroosiota vastaan. Myrskyt vievät rantahiekkaa joka kerta kauemmas merelle ja tuuli kuljettaa dyynien hiekkaa pois saarelta joka päivä. Saarella on kauniita hiekkadyynejä, mutta niillä juoksentelu on ankarasti kielletty – sakkoja tulee tonnin verran, jos sinut saadaan kiinni. Ja kaunista hiekkarantaa saarella on n. 40 km, mutta jos rannalle haluaa mennä niin se maksaa 3,5 e ja 6 e välillä.

Saavuimme Syltiin eilen iltapäivällä laivalla saaren satamaan, joka sijaitsee aivan pohjoisessa kärjessä. Laiva lähti matkaan Römön satamasta Tanskan puolelta. Matka kesti vajaan puoli tuntia ja laiva muistutti erehdyttävästi Ahvenanmaan saariston pieniä autolauttoja.

Hiekkadyyni.
Hiekkadyyni.

Kun saavuimme saarelle, niin ilma oli ihanan aurinkoinen, mutta tänään on ollut pilvistä ja tuulista ja vähän päivällä satoikin. Ja on ollut aika kylmä, kun lämpötila ei ole kivunnut juurikaan yli 16 asteen. Täällä kuulemma sataa suunnilleen joka päivä.

Yövymme Domicil Alice nimisessä apartementosratkaisussa. Meillä on olohuone-keittiö ja makuuhuone ja tämä on yksi hienoimmista yöpymispaikoista ikinä (hinta sen mukainen n. 150 e/yö). Varustetaso on parempi kuin monella kotona eli löytyy astianpesukone, hieno kahvinkeitin (jauhaa pavut ja keittää kahvin), iso jääkaappi, 2 TV:tä, uuni, mikro, radio-cd soitin, … TV:stä löydettiin 1188 kanavaa (käytiin kaikki läpi), mutta ei oikeastaan mitään katsottavaa. Pahin kanava ehkä milloinkaan oli se, joka näytti, kun miehet painivat trikoissa ja hakkasivat toisiaan persauksille, huusivat tuskasta ja haistelivat toistensa intiimejä paikkoja. Suurin osa kanavista on saksankielisiä (n. 1170) ja loput on kiinankielisiä, venäjänkielisiä, puolankielisiä, espanjankielisiä,.. Yhtään Tanskan kanavaa ei löydetty (Tanskaan on matkaa n. 15 km) ja englanninkieliset kanavat on melkein kaikki dupattu saksaksi. Eli löysimme BBC Worldin ja Al jazeera english sekä yhden jenkkikanavan, jotka puhuu englantia… Vois oikeesti laulaa Dire Straitsin sanoin:’1188 channels and nothing on…’

Kurttulehtiruusua sanotaan täällä Syltin ruusuksi
Kurttulehtiruusua sanotaan täällä Syltin ruusuksi

Nukuimme mittavat yöunet eli vajaan 13 tuntia. Juhani kävi eilen vielä illalla kaupassa kävellen hakemassa aamiaistarpeet tosta jonkun kilometrin päästä, kun jouduimme jättämään bussin tonne muutaman korttelin päähän, koska tänne asuinalueelle ei saanut ajaa bussilla. Minä puolestani sammahdin sohvalle. Puolustuksekseni kerrottakoon, että erehdyin ostamaan natural flavor karkkeja laivalta ja nyt on sit todistettu, että niissä todellakin oli aitoa kiiviä, mangoa, omenaa, päärynää ja kaikkea muuta multa kiellettyä. Olin aamulla kohtalaisen heikossa kunnossa ja nukahtelin bussissa omalla penkilläni koko ajan. Ja penkki ei siis ollut kuskin penkki 🙂

Syltin lentokenttä
Syltin lentokenttä

Aamiaisen jälkeen ajelimme bussilla lentokentälle ja aiheutimme paniikin autovuokraamossa, kun emme saapuneetkaan lennolla vaan kävelimme suoraan sisään noutamaan varaamamme auto. Se henkilö, joka hoiti meidän auton luovutuksen ei ollut paikalla, kun saavuimme ja sen takia henkilökunta soitti monta puhelua, jotta saatiin oikea henkilö paikanpäälle. Olimme tilanneet Mercedes C-luokan auton (ja odotimme saavamme jonkun saamarin Ooppelin) ja kerrankin meidät tilaus upgreidattiin eikä downgreidattu: saimme viikoksi käyttöön n. 630 km ajetun valkoisen Audi Q5 automaattivaihteilla ja nelivedolla. Ainoa huono puoli autossa on se, että renkaat ei kestä kovempaa menoa kuin 240 km/h. No, kait se on vaan sit elettävä sen mukaan 😀

Hotelli saaren suurimman kaupungin Westerlandin kävelykadun varrella.
Hotelli saaren suurimman kaupungin Westerlandin kävelykadun varrella.

Saavuimme takaisn majapaikkaamme ja teimme pienen kävelylenkin rannallepäin. Meidän onneksi huoneen hintaan kuuluu rannan käyttöön oikeuttavat kortit, joten ei tarvinnut pelätä mahdollista ratsiaa. Kävimme Atlantin puoleisella rannalla ja siellä ei ollut mitään ihmeellistä nähtävää. Maisema tietenkin oli ihan mukiinmenevä, mutta hiekalle ei sielläkään saanut astua.

Aamulla tutustutaan vielä saareen vähän paremmin ja sen jälkeen suunnistamme junayhteydellä mantereelle.

Palaamme asiaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s